DISTRIBUIȚI

Dominic Fritz a anunțat recent că a decis ca Primăria Municipiului Timișoara să nu mai finanțeze Asociația Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii, unde ironic, germanul a devenit președinte. Acum, instituția anunță lansarea apelului de finanțare pentru proiectele rămase la propriu, în aer, finanșare care va veni prin Centrul d eproiecte.

Practic, acest apel de finanțare este al treilea deschis de Centrul de proiecte în acest an, și va fi dedicat exclusiv proiectelor care erau și pe lista asociației condusă de controversată Simona Neumann, ce care încă ocupă funcția de directoare. Programul de finanțare se numește TM 2023 RESTART, tocmai pentru că autoritățile spun că s-a pierdut timp cu proiectul și acesta trebuie restartat. Proiectele eligibile sunt cele comunicate anul acesta, în februarie, pentru a fi eligibile în vederea anului 2023, cu tot cu precizările și completările ulterioare transmise aucm, în lunile mai și iunie.

Perioada de analiză pentru finanțarea proiectelor este 24 iunie – 23 iulie. Se va face o evaluare și selecție a fișelor de proiecte trimise de asociație, urmate de clarificări și recomandări ale datelor, de la coordonatori. Bugetul acestui apel de proiecte este de 4 milioane de lei, iar pe baza cererilor de finanțare și a documentației depuse se vor stabili proiectele care vor fi finanțate. Primăria spune că cinci experți vor face analiza proiectelor, cu ”exeriență relevantă”. Primăria nu pomenește cine sunt aceși cinci experți!

Se va încerca păstrarea unei linii apropiate dosarului de candidatură câștigător, făcut de aceeași Simona Neumann. ”Lansăm programul cultural prioritar TM2023 RESTART ca un mod coerent de finanțare de la bugetul local pentru anul 2021 a proiectelor ce compun programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Realizarea acestuia a întâmpinat, din 2016 până în prezent, provocări diverse, nu în ultimul rând în ce privește mecanismele de finanțare. În contextul unui demers mai larg de adresare a problemelor de fond, am căutat modalități de alocare mai eficiente, în spiritul bid book-ului ce a adus la Timișoara titlul de Capitală Europeană a Culturii”, spune Alexadra Rigler, directoarea Centrului de proiecte.

Rezultatele selecției vor apărea pe site-ul Centrului de proiecte, centur care își mai caută PR, jurist, economist, contabil, inspector de specialitate, dar și experți externi.

LĂSAȚI UN MESAJ