DISTRIBUIȚI

S-au dat în primire! Primarul Horia Bugarin și funcționarii publici s-au dat efectiv pe mâna legii după ce, respectând promisiunea de transparentizare a administrației publice locale, pe website-ul instituției au fost publicate săptămâna aceasta un număr de 14 contracte încheiate, în perioada 01.04.2020 – 23.07.2020, între Primăria comunei Dumbrăvița și Dumbrăvița Investiții SRL. Și asta deoarece, deși i s-au atribuit contracte de servicii și lucrări care, cumulat, se ridică la o valoare însemnată, Dumbrăvița Investiții SRL (societate de interes local având ca asociați Comuna Dumbrăvița – 99% și Aqua Dumbrăvița – 1%) nu este legal autorizată să le presteze sau, după caz, execute. Mai grav e că, deși contractele făcute publice sunt semnate de fostul edil, Victor Malac (PSD), practica de a atribui contracte fără minime verificări legale se păstrează și acum, la vremuri noi, când comuna Dumbrăvița este condusă de Horia Bugarin.

Este de bun simț…
…a presupune că, după ce a câștigat Primăria Dumbrăvița trâmbițând experiența sa în a coordona entități private și bugete de milioane de euro, Horia Bugarin ar trebui doar să “se joace” în fruntea administrației publice locale. Nimic mai fals! Bugarin face deja greșeli banale, precum fostul primar (pe care oricum nu-l bănuia prea multă lume de vreo pricepere ieșită din comun).

Vineri, ca să nu-i treacă ziua fără să se laude puțin pe Facebook, Bugarin a împins pe pagina de internet a Primăriei comunei Dumbrăvița un număr de 14 contracte de achiziție publică, toate semnate de ex-edilul Malac cu Dumbrăvița Investiții SRL, tocmai pentru ca tot curiosul să afle pe ce s-au dus banii publici în mandatul 2016 – 2020. Pentru avizați însă, acțiunea lui Bugarin a scos la iveală grave erori în procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică la nivelul Primăriei comunei Dumbrăvița. Orice funcționăraș cu bibliotecă în spate știe că, înainte de a atribui un contract de lucrări ori servicii unei firme, trebuie făcute minime verificări. În primul rând, e la mintea cocoșului să te întrebi dacă firma pe care o contractezi este sau nu legal autorizată pentru a presta ori executa serviciile ori lucrările ce urmează a-i fi încredințate. Dintr-o inexplicabilă scăpare, nici pe vremea lui Malac, dar nici acum, cu Bugarin la butoane, nimeni din PC Dumbrăvița nu și-a pus banala întrebare: ce activități este legal autorizată să deruleze Dumbrăvița Investiții SRL?

Căci, dacă ar fi făcut această minimă verificare, cei puși să păzească buna gospodărire a banului public ar fi aflat că firma menționată este AUTORIZATĂ pentru a derula la terți DOAR activitățile codificate 4322, 4321, 4312, 8130 și 4211, iar la sediu DOAR activitățile codificate 9511, 5911, 4673, 4520, 4332, 4322, 4321, 2511, 2369, 1399 și 8130, după cum rezultă și din acest facsimil:

Pe cale de consecință, la o sumară verificare, vă putem spune că Dumbrăvița Investiții SRL nu poate, pentru că nu este autorizată, să presteze servicii de supraveghere video, transport școlar ori cantină. Lista contractelor făcute publice de primarul Bugarin prin intermediul website-ului administrației publice locale poate fi consultată la acest link.

Ce spune legea?

Potrivit legii, „efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, după caz, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege” constituie contravenție, fiind pedepsită cu amendă. Asta dacă respectivele activități nu „au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”. Veniturile facturate în urma derulării unor activități neautorizate pot fi considerate ilicite și eventual confiscate, conform Legii 12/1990, republicată.

Nici Bugarin nu-i mai breaz

Spuneam la începutul acestui articol că și primarul în exercițiu s-a dat pe mâna legii, nu doar funcționarii publici. Asta pentru că societății Dumbrăvița Investiții nu i-au fost atribuite doar în mandatul ex-primarului Malac contracte pe care nu era / nu este autorizată să le deruleze. În 19 noiembrie 2020, când primarul Bugarin era deja la butoane, societății amintite i s-a atribuit contractul de servicii de deszăpezire și împrăștiere nisip, valoarea acestuia neputând depăși 135.000 de lei fără TVA (click pe link pentru a vedea achiziția). Pentru a avea dreptul să deruleze acest contract, Dumbrăvița Investiții SRL ar fi trebuit să aibă autorizat la Registrul Comerțului codul CAEN “8129 – Alte activități de curățenie n.c.a.”, care i-ar fi permis să deruleze legal activitatea denumită “măturatul străzilor și îndepărtarea zăpezii și a gheții”. Alte comentarii sunt, credem, de prisos.
(sursa foto: https://www.facebook.com/bugarinhoria)

Descarcă de aici informații complete despre Dumbrăvița Investiții SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ