DISTRIBUIȚI

Prăpădul de la Primăria comunei Săcălaz a fost confirmat, definitiv și irevocabil, de o decizie a unei instanțe. Din documente pe care le vom cita în cele ce urmează rezultă fără dubii faptul că numitul Todașcă Ilie, primar în exercițiu și (culmea tupeului!) aspirant la un nou mandat, a gestionat banul public haotic, după bunul plac, în total dispreț față de lege și, totodată, în total dispreț față de interesul public.

În premieră vă prezentăm informația că, pentru un prejudiciu estimat la 1.348.523 lei noi, adică aproape 13,5 miliarde de lei vechi, primarul Todașcă a fost dat pe mâna Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara. Acuzația? Abuz în serviciu contra intereselor publice. Singurul motiv pentru care Todașcă nu a dat încă socoteală în fața legii este acela că, în perioada 7 februarie 2014 – 3 martie 2016, a contestat prejudiciul și s-a judecat la Timișoara cu Camera de Conturi Timiș. Dar a pierdut, definitiv și irevocabil. Atât la Tribunalul Timiș (Hotărârea nr. 340 din 02.03.2015) cât și la Curtea de Apel (Hotărârea nr. 590 din 03.03.2016). Cine nu crede, n-are decât să dea click aici și aici. Drept urmare, există acum cale liberă pentru cercetarea acestuia, prejudiciul constatat de Camera de Conturi Timiș la Primăria Săcălaz fiind reconfirmat de instanță. Fapt care n-ar trebui să-l lase să doarmă prea bine pe primarul Todașcă.

Cum le-a dat Todașcă săcălăzenilor un tun scurt, de 4,65 miliarde de lei

Fără a bănui măcar cât vor avea de lucru la Primăria comunei Săcălaz, auditorii publici externi de la Camera de Conturi Timiș au trecut la verificarea relațiilor directe, financiare, dintre Primăria Săcălaz și Serviciul Public de Gospodărie Comunală. Spre exemplu, pe parcursul a doi ani de zile, între Primăria Săcălaz și SPGC au fost identificate facturi fiscale în valoare totală de 106.100 lei, fără ca la acestea să fie anexat vreun document din care să rezulte care anume au fost lucrările executate, pe care comuna să le plătească din bugetul propriu.

În plus, chiar dacă avea sau nu vreo lucrare în curs, fără vreo noimă, SPGC factura Primăriei Săcălaz contravaloarea salariilor personalului său. Astfel, pe parcursul a trei ani de zile, la SPGC au fost virate lună de lună salarii în valoare totală de 661.054 de lei. Fără a exista, la concret, informații din care să rezulte dacă în fiecare dintre cele 36 de luni în discuție personalul SPGC a prestat sau nu ceva în interesul acestei comunități.

Analizând în detaliu documentele administrației publice locale, auditorii externi de la Camera de Conturi Timiș au concluzionat că totalul plăților nelegale făcute în acest mod de către Ilie Todașcă din bugetul comunei Săcălaz se ridică la 465.523,20 lei, adică peste 4,65 miliarde de lei vechi. Iar Curtea de Apel Timiș, prin soluția definitivă și irevocabilă nr. 590 din 03.03.2016, a reconfirmat aceste constatări drept perfect adevărate. Pe cale de consecință, primarul Ilie Todașcă, contabila Maria Pancz și Monica Coteț (cea care a controlat și vizat plățile) sunt buni de plată.

Prejudiciul total constatat de Camera de Conturi Timiș se ridică la 1.348.523 lei noi. Vom prezenta în serial, zilele acestea, cum a reușit primarul Todașcă și gașca sa de tristă amintire să producă un asemenea prejudiciu comunei. Tineți aproape! Veți afla spre ce buzunare, și mai ales din ce motive, s-a scurs bugetul comunei Săcălaz, execrabil gestionat de acest Todașcă.
(va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ