Expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși, încheiată la final de ianuarie, a avut ecouri impresionate la Timișoara. În acest context, sculptura anatomică „Ecorșeul”, realizată de marele artist, rămâne expusă la Muzeul Național de Artă Timișoara încă un an.

Lucrarea, cunoscută și sub denumirea de ”Jupuitul”, a fost pentru anul terminal al lui Brâncuși la Școala de Belle Arte din București. A făcut-o în doi ani, finalizată în 1902, sub îndrumarea celui ce avea să devină renumitul medic Dimitri Gerota. Asctfel de sculpturi ce reproduc anatomic un corp uman se făceau de după Renaștere, din ceară. Brâncuși a folosit ghipsul policrom, și a vopsit anumite porțiuni. Doar brațele au fost atașate separat, căci în rest, sculptura e dintr-o bucată.

Lucrarea a făcut parte din expoziția dedicată, și a fost restaurată. Procesul a fost prezentat la final de ianuarie cu ocazia lansării cărții „O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului”, coordonată de Irinel Popescu, în luna ianuarie a acestui an. Sculptura aparține Colegiului Național ”Carol I”din Craiova, care a fost de acord ca ”Ecorșeul” să mai rămână la timișoara.

De joi, 7 februarie, sculptura va fi expusă în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc. Acest lucru va fi valabil până în 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ