Luni sărbătorim Ziua Culturii Române, iar în Timiș vor fi mai multe evenimente care să marcheze momentul festiv. Pentru elevi, muzeul Național al Banatului oferă posibilitatea unor vizite de grup la replica sanctuarului neolitic de la Parța.

Așa cum știm, în lunca Timișului, s-a descoperit un sanctuar din perioada Neoliticului. Locația este greu accesibilă, așa că s-a creat o replică. Este vorba de o încăpere cu două statui, o zeitate feminină și un taur, aspecte ce relevă un cult al fecundității. De asemenea, exista un orificiu care făcea ca lumina soarelui la răsărit să pătrundă în încpăere doar la cele două echinocții. Cunoscut încă din secolul al XIX-lea, sanctuarul a fost complet cercetat de cunoscutul arheolog Gheorghe Lazarovici.

Replica, făcută în cadrul unui proiect transfrontalier, a fost inclusă în circutul educațional. Astfel, acolo se pot face ateleie rgatuite pentru elevi. Un prim moment va fi luni, 15 ianuarie, ora 13. Pentru o vizită e encesară o programare pralabilă. Muzeul Național al Banatului poate fi contactat la adresa contact@mnab.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ