DISTRIBUIȚI

Peste 700 de elevi au fost învățați să nu mai cadă pradă așa ușor consumerismului în ceea ce privește vestimentația, în cadrul proiectului Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”. Organizatorii sunt Asociația CRIES  – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, cei care promovau și băutul apei de la robinet în rândul timișorenilor, o idee cel puțin controversată.

Proiectul a  avut loc în acest an, cu peste 700 de elevi din 11 școli, care au participat la 81 de activități educaționale. Ei au văzut cum hainele pot renaște, cum se pot face păpuși din resturi textile, dar și cum blugii pot deveni hușe pentru cărți sau șorturi de bucătărie. Copii au văzut că și un tricou vechi poate deveni o sacoșă, au admirat o paradă a modei cu ținute second-hand. Sălile de clasă au devenit ateliere de croitorie, copiii au făcut schimb de haine și au aflat mai multe despre impactul asuprra mediului al industriei modei. Ei au învățat cum să prleungească durata de viață a hainelor, dar și să citească și să înțeleagă etichetele.

Zece proeicte educaționale din școli au implicat 14 profesori de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Liceul de Arte Plastice, Liceul Teoretic „Bartók Béla”,  Liceul Teoretic Babel, Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Școala Gimnazială nr. 6, Școala Gimnazială nr. 12 și Școala Gimnazială nr. 30. Ei au vizitat expozițai ”Free fashion” (Modă liberă/gratuită) și au văut instalația Carinei Bălan: Farica de fast-fashion.

Iată ce spun particiopanții, potrivit organizatorilor: „Doresc să evit Fast Fashion-ul și să îmi cumpăr haine second-hand sau de la companii mici” / „Să nu mai cumpăr în exces… Aș schimba felul în care cheltuiesc banii” / „Să mă opresc din obiceiul de a-mi cumpăra haine pe care le port numai o dată” sau „Nu am știut că muncitorii din industria textilă lucrează în condiții atât de grele. Nu știu ce am putea face noi… Singurul lucru ce pot să fac e să-mi cumpăr mai puține lucruri și să le folosesc mult timp”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ