DISTRIBUIȚI

Turnul de Apă din Iosefin a intrat deja în procesul de reabilitare, în vedere renovării sale pentru anul 2023. Tocmai pentru că restaurarea este un proces complex, se roganizează tururi ghidate pentru studenți, care au ce învăța și vedea cu acest prilej.

Un prim astfel de tur va avea loc joia aceasta, la data de 10 februarie. Tururile se vor face cu grupuri de maximum 20 de persoane, iar ghidul va fi Cornel Farcaș. Studenții care doresc să participe trebuie să se înscrie, completând acest formular. Cu ocazia tururilor, pot afla aspecte interesante din domeniul Construcțiilor, Arhitecturii sau a Istoriei, spre exemplu. De altfel, procesul de reabilitare, unul finanțat din granturii SEE (fonduri norvegiene), astfel că procesul de readucere la farmecul de altădată al turnului poate fi observat de tineri.

Turnul de Apă a fost finalizat în 1914, operă a arhitecților János Lenarduzzi și Richárd Sabathie. Clădirea găzduia două rezervoare de apă, dar de peste șase decenii nu a mai avut utilitatea practică pentru care a fost construit, compensarea consumului maxim de apă din timpul zilei și menținerea ueni rpesiune constante. La fel ca în Turnul de Apă din Fabric, există în interior un rezervor de apă potabilă și unul de apă industrială. Turnul din Fabric aparține de ABA Banat și, deocamdată, nu e fost inclus intr-un proces de reabilitare.

Pentru cel din Iosefin, existau planuri mari, inclusiv de realizare a unui restaurant cu vedere panoramică în partea superioară, sau de a face un muzeu al cafelei, dedicat lui Francesco Illy, cel care a inventat un model de expresor de cafea (Illy a fost originar din cartietul Iosefin). Ideile erau însă prea ambițioase și s-a constat că nici spațiul nu e așa generos. După reabilitare, va exista totuși o cafenea la nivelul solului, cu o terasă ce va funcționa preponderent vara.

Provocarea e organizarea unor evenimente care să atragă timișorenii într-o parte deloc furmoasă a roașului, ținând cont de cum arată zona din jurul străzii Gheorghe Barițiu. Asociațai Prin Banat se va ocupa de proiectul complet, care rpesupune și organizarea mai multor evenimente cuturale la turn.

 

LĂSAȚI UN MESAJ