Avem bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției de pictură THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD a artistului vizual Eugen Alupopanu.
Eugen Pop, cunoscut sub numele de Alupopanu, s-a născut pe 6 octombrie 1984 în localitatea Josenii-Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, și trăiește în prezent în Bistrița. Absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, secția pictură, sub îndrumarea profesorului Mihai Tarași, artistul și-a consacrat cariera promovării artei contemporane. Din 2016, ocupă funcția de consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, iar din 2019 colaborează cu artistul Marcel Lupșe, coordonând Simpozionul Internațional de Pictură „Școala de la Bistrița”. Începând cu 2023, Eugen Alupopanu a preluat rolul de curator al Galeriei de Artă ROD, contribuind semnificativ la dezvoltarea scenei artistice din Transilvania.
Istoricul de artă Vasile Duda remarcă:
„THERE IS A LANDSCAPE IN MY HEAD nu este doar titlul unei expoziții de pictură, ci expresia unei introspecții artistice, a unei căutări vizuale ce îmbină realitatea și imaginația. Peisajele realizate de Eugen Alupopanu se nasc dintr-o topografie mentală, unde concretul prim-planului se contopește cu iluzia planului îndepărtat, creând un echilibru între posibil și imposibil. Dacă secolul de aur al peisajului european a impus o viziune exterioară asupra naturii, lucrările lui Alupopanu propun o explorare interioară a peisajului, în care percepția vizuală devine un act de introspecție.”
Expoziția propune o viziune inedită asupra peisajului contemporan, aducând în prim-plan nu doar forme și culori, ci și o senzație de apartenență și introspecție. Picturalitatea fragmentată, complexitatea frotiurilor și abordarea non-narativă creează o experiență vizuală care transcende simpla contemplare, stimulând o conexiune profundă cu spiritul locului.
La vernisaj, reputatul scriitor Robert Șerban va susține un discurs despre personalitatea și opera artistului Eugen Alupopanu. Evenimentul va avea loc joi, 13 martie, ora 18:00, la Galeria Brăteanu din Timișoara, Str. Lucian Blaga Nr. 8. Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 26 martie 2025.