DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă Timișoara va găzdui o expoziție deosebită, începând de mâine. Este vorba de „Migrații. HOMO VIATOR”, o expoziție cu lucrări de artă contemporană ale Alinei Cioară, accesibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere.

Expoziția va fi deschisă în perioada 1-10 iunie. Expoziția va fi amplasată la etajul II al Palatului Baroc, în spațiul destinat expozițiilor tempirare. Miercuri, 2 iunie, publicul va avea ocazia să se întâlnească cu Alina Cioară, la propunerea co-curatorului expoziției, Andreea Foanene Petcu. Evenimentul are loc în cadrul seriei „Artists Talk/ Outdoor Sessions” . Pe toată perioada expoziției, Alina Cioară va realiza ateliere pentru copii și persoanele cu deficiențe de vedere, în parteneriat cu Liceul Teoretic Special ”Iris” Timisoara. Totul este pregătit în colaborare cu profesorul de psihologie John M.Kennedy, de la Universitatea din Toronto, , autor al cărții „Drawing and the blind”. Alina Cioară are o corespodență regulată cu profesorul din Canada,  pe tema desenelor ce pot fi citite și de cei cu deficiențe de vedere.

Tematica migrației, trată de expoziție, este foarte actuală. ”Expoziția artistei Alinei Cioară este un demers complex și conceptual care reunește trei etape distincte de creație artistică, continuând organic două proiecte precedente: o primă lucrare realizată la vârsta de 18 ani și un proiect prezentat la Centre Pompidou în 2007. Astfel, expoziția devine un moment de reflecție (auto)referențială, de întoarcere la vechi preocupări tematice și paradigme vizuale, de închidere a cercului, iar prezentarea unui proiect artistic la Timișoara cu tematica migrației nefiind deloc întâmplătoare, în contextul actual al orașului din România, cu poziția cea mai căutată pe harta migrațiilor către Europa vestică. Cele trei capitole ale expoziției propun teme contemporane într-o stilizare interdisciplinară, acestea fiind denumite DEPARTURE, F(L)IGHT, TRANSITION. Expoziția este ancorată conceptual în actualitatea socio-economică, cu transgresările în psihologia individuală.  Ca particularitate, expoziția se adresează și persoanelor cu deficit de vedere, preocupare continuă a practicii artistice ale Alinei”, spune Antigona Silvia Rogozea, teoretician de artă și curator al expoziției.

Alina Cioară s-a născut în 1980 la Timișoara și trăiește și lucrează atât în capitala Banatului, cât și la București.

LĂSAȚI UN MESAJ