DISTRIBUIȚI

De miercuri până sâmbătă inclusiv, Muzeul Național al Banatului va găzdui un simpozion internațional despre poporul sarmat, care a locuit în nord-estul Europei până în secolul al V-lea. Denumirea completă a evenimentului este ”Sarmații și «ceilalți»: culturi nomadice și sedentare în Europa Centrală și de Est”.

Ideea organizării acestei conferințe științifice s-a născut de anul trecut, dar restricțiile pandemice au făcut ca totul să aibă loc abia în acest an. De asemenea, față de planurile inițiale a făcut ca lucrăriel simpozionului să se restrângă a prima jumătate a primului mileniu, fără a include perioada de dinainte de Hristos. Sarmații sunt un popor de origine iraniană care a locuit din Caucaz până spre centrul Europei. Locuitorii din Osetia de Nord sunt considerțai urmașii lor. Sarmații erau înrudiți cu sciții și erau împărțiți în triburile iazigilor, alanilor și ale roxolanilor. Din rândurile alanilor proveneau și triburile iașilor, cei care au locuit în zoan Moldovei și dau numele capitale regiunii.

De altfel, Muzeul Național al Banatului colaborează pentru simpozion cu Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, pe lângă parteneriatul cu CJT și faucltatea de Litere, Istorie și Teologie. Vor aprticipa la eveniment peste 50 de specialiști din țări precum România, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, SUA, Polonia, Germania. Se vor discuta cele mai recente descoperiri arheologice și antropologice din primele secolele ale primului mileniu După Hristos, referitor la triburile nomade și sedentare din zonă. Însuși sarmații au fost mai întâi nomazi, iar apoi au începtu să se ocupe de agicultură.

Se vor aborda teme de istorie, arheologie, antropologie, arheozoologie și vor fi prelegeri, prezentări-poster și expoziții de ceramică. Se vadiscuta în engleză despre identitateta sarmată, cu cimitirile și culturile descoperite în Europa, relațiile sarmaților cu sciții, dacii, germanicii, în contextul identității culturale din Barbaricum (secolele I-IV) pe Dunărea Mijlocie și Inferioară, despre materialele produse de culturile nomade și sedentare, pe lângă importurile romane, dar și aspecte despre paleodemografie, pentru înțelegerea stării de sănătate, a dietei și mobilității populaților din Eurasia.

Conferința are loc în perioada 29 iunie – 2 iulie. Timișoara a fost ales deoarece este un oraș multicultural, iar Muzeul Național al Banatului, care împlinește 150 de ani, deține o colecție impresionantă de artefacte sarmate.

LĂSAȚI UN MESAJ