Vineri și sâmbătă, spațiul dedicat artei de la Palatul Ștefania din Piața Traian va găzdui un eveniment despre spațiul cosmic. Cozzzmonautica va fi despre diverse aspecte, literare și nu numai, ale studiului spațiului în țările ex-iugoslave.

Ediția din acest e e transfrontalieră, denumită  „Partizani în Spațiu”. Vor fi prezentări teoretice și practice, ateliere, proiecții video și un performance sonor. “Anul acesta, Cozzzmonautica caută să vă aducă mai aproape nu numai de malurile galaxiilor celor mai îndepărtate, ci și mai aproape de Balcani, mai aproape de celălalt mal al Dunării.La bordul navetei Cozzzmonautice, toate greutățile, străduințele și năzuințele planetare sunt îngemănate. În locul evacuării rapide și al izolării în condiții de lux, ne aflăm în fața acelorași amenințări și lipsuri mult timp neglijate. Suntem parte din și participanți într-o gândire planetară. Dacă hrănim legături inter-regionale neoficiale, vom deveni conștienți de ceea ce am putea schimba în prezent. Anul acesta ne vom confrunta cu înfundăturile Capitalocenice și cu scripturile lor bazate pe anti-utopie, și vom testa moduri vechi și noi de a imagina împreună. Ne vom inspira din istoria SF-ului și vom explora lumea jocurilor pe calculator uitate”, spune organizatorul Ștefan Tiron.

Accesul va fi gratuit. Timișorenii vor avea ocazia să afle mai multe despre Apsolutno și arhiva kuda.org, așadar, despres complexul militar-industrial și istoria fostei Iugoslavii. ”Nu avem nevoie de miliardari în spațiu și de industrii extractive pe centura de asteroizi. Cozzzmonautica necesită o altfel de rezistență partizană și invocă Mișcarea de Nealinere (MNA) fondată la Belgrad acum că se vorbește despre un așa-zis nou Război Rece. Haideți să ascultăm ce are de zis SF-ul despre lumea în care trăim, în timp ce ascultăm ecourile muzicii venite de peste Dunăre”, mai spune Ștefan Tiron.

Evenimentul se deschide vineri, la ora 17. De la 18 va avea loc prezentarea Despre Antiutopie în Narațiune și Pragmatică”, susținută de Darko Suvin, unul dintre cei mai importanți critici de literatură science-fiction. La 19:30 va avea loc prezentarea „Frontul Sârbesc: de la Periferie la Mainstream,”, cu Milos Petrik, despre filmele de acest gen sârbești, dar și despre benzi desenate și literatură. De la 21,30 începe altă prezentare, „Napred U Prošlost*/Înainte Spre Trecut/Ahead To The Past”, a lui Milos Jovanovic, iar de la 22,30, este programat un performance sonor, „New Wierd Balkan”, cu Jelena Dunic și Marko Milicevic.

La 23:30 va începe o proiecție de film. Sâmbătă se organizează două ateliere deschise. De la ora 11 începe „Nave Interdimensionale”, pentru copii cu vârste între 8 și 14 ani. Rareș Moldovan îl susține. Se participă gratis, dar în limita a 15 locuri, și trebuie să vă înscrieți aici. De la ro 15 va fi atelierul de benzi desenate „Partisans in Space” cu Rena Rädle și Vladan Jeremic, care este pentru toate vârstele. Este tot o limită de 15 persoane, cu înscriere aici.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ