Aniversarea de proporții debutează cu concertele artiștilor Alina Eremia, Deepcentral, Antonia, 3rei Sud Est. Duminică, 2 august, tot în Piaţa Victoriei, începând cu ora 20:00 are loc concertul de lansare a Orchestrei de tineret a municipiului Timişoara. Trupele The Weekend Band şi Love Hunters vor urca și ele pe scenă. În încheierea concertelor va avea loc un foc de artificii.
Dar nu este tot. Zilele ce urmează au loc evenimente la foc automat. Luni, 3 august manifestările vor începe de la ora 09.00 în Parcul Central unde, pe Aleea Personalităţilor, va avea loc dezvelirea busturilor lui Pius Brînzeu şi al lui Anghel Dumbrăveanu. La ora 11:00 va avea loc întrunirea în şedinţă festivă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, la Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara. Seara, iubitorii de jazz sunt invitaţi la Festivalul Blues pentru Timişoara, de la ora 19:00, în Piaţa Victoriei.
3 August a devenit Ziua Timişoarei prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara la 3 august 1919 şi instaurarea administraţiei româneşti.
Program complet al activităților culturale și sportive
1 august – sâmbătă
Casa de Cultură a Municipiului Timişoara – Sala Lira
11.00 – Expoziție – Asociația Artiștilor Plastici “Romul Ladea”
Program acţiuni sportive
“Cupa oraşelor înfrăţite„ – turneu de mini fotbal cu echipe de amatori
09.00 – 17.00 Baza Sportivă Colterm
Participă echipe reprezentând Municipiul Timişoara şi echipe invitate care reprezintă oraşele înfrăţite şi partenere.
Piaţa Victoriei – 20.00 concerte Alina Eremia, Deepcentral, Antonia, 3rei Sud Est
22.00 Crosul nocturn Timişoara
Crosul nocturn a ajuns la cea de-a patra ediţie şi este organizat în sistem de participare open. Fiecare participant trebuie să se înscrie şi să achite cotizaţia de participare de 20 lei. Limita de vârstă a concurenţilor este de minim 16 ani. Pentru a putea participa la cursă, concurenţii între 16-18 ani trebuie să prezinte acordul scris al părinţilor. Crosul Nocturn se va desfăşura pe cca 4 km şi are startul începând cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1 (în faţa Primăriei Municipiului Timişoara), unde va avea loc şi sosirea. Traseul este următorul: str. 20 Decembrie 1989 – Bv. Vasile Pârvan, pe sub pasajul Michelangelo, continuare pe Bv. Corneliu Coposu, întoarcere la fântâna de la pasarela din Parcul Copiilor, Bv. Corneliu Coposu, pe sub pasajul Michelangelo – Bv. Vasile Pârvan, Podul Mihai Viteazul, str. 20 Decembrie 1989, finish Primărie Bv. C.D. Loga nr. 1, (vizavi de Filarmonica Banatul).
Crosul este realizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton. Detalii: www.crosnoctrun.ro
2 august – duminică
Teatrul de Vară din Parcul Rozelor
19.00 Fanfara Timişoara Big Band
20.00 Concert extraordinar Ansamblul Timişul
Piaţa Victoriei
20.00 – concerte
Orchestra de tineret a municipiului Timişoara alcătuită din elevi ai Colegiului de Artă Ion Vidu şi studenţi de la Facultatea de Muzică, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Repertoriul abordat: teme muzicale din filme celebre şi hituri pop aranjate într-o manieră simfonică. Dirijor prof. Laurenţiu Muntean, coordonator prof. Alina Cuibariu Jumuga.
The Weekend Band o trupă timişoreană care cântă coveruri şi melodii proprii. În urmă cu 6 ani s-au pus bazele acestui proiect, membrii formației sunt: tobe – Marios Fulop, bass – Tibor Aranyi, clape – Vincențiu Ghergulov, chitară – Alex Bejenaru și voce – Răzvan Munteanu.
Love Hunterso trupă de blues cu influenţe punk înfiinţată în anul 1987 în Novi Sad, Serbia componenţa:Milan Mumin – vocal, Vlada Jovanov – chitară bass, Aleksandar Medan – chitară, Robert Radic – tobe, Marion Kalin- chitară.
Foc de artificii
3 august – luni
Parcul Central
09.00- ceremonial militar, fanfara Garnizoanei Timişoara
Dezvelire busturi: Pius Brînzeu – unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat şcoala de medicină timişoreană, activitatea sa medicală a făcut din Timişoara unul dintre cele mai importante centre de flebologie din ţară și din Europa. A contribuit la înființarea Institutului de Medicină din Timişoara, apoi a Spitalului Județean și a Centrului de Cercetări Experimentale. Anghel Dumbrăveanu – poet, prozator, eseist şi traducător, personalitate de seamă a culturii române contemporane, ilustru reprezentant al generației literare `60, care a contribuit la schimbarea cursului poeziei românești neo-moderne (busturi realizate de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu)
Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, et.1, Piaţa Victoriei nr.2
11.00 Şedinţă Festivă – Decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare doamnei Coleta de Sabata, prima femeie rector a Universităţii Politehnica din Timişoara, în perioada 1981-1989, strălucit cercetător, om de cultură şi personalitate ştiinţifică de renume, decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare domnului Aurel Tiberiu Ceia (profesor, renumit solist vocal, reprezentant de seamă al muzicii populare din Banat), decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare domnului Ştefan Drăgulescu, fost ministru al sănătăţii, fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi iniţiatorul înfiinţării Institutului de Cardiologie din Timişoara în 1994 şi decernarea post–mortem a Titlului de Cetăţean de Onoare lui Ioan M. Anton, profesor, vicepreşedinte al Academiei Române, fost rector al Institutului Politehnic Timișoara.
Piaţa Victoriei
19.00 Blues pentru Timişoara – concert
Moody Stuff – Trupa de jazz Moody Stuff, înfiinţată în 1997 este condusă de vocalista Vera Ciocan, muzician binecunoscut de jazz şi blues al Timişoarei. Componenţa trupei este următoarea: Ionuţ Dorobanţu la ghitară, Victor Miclăuş la bass şi Ferencs Sekeres la tobe. Formaţia abordează un repertoriu de blues şi jazz alături de invitatul lor special, Boghi Nagy, solistul trupei Burning Table, care va aduce pe scenă la Ziua Timişoarei, atât vocea cât şi muzicuţa.
Bega Blues Band guest star A.G. Weinberger
Bega Blues Band este grupul cel mai longeviv de blues-jazz din România, cu o activitate de peste 30 de ani. Întemeiat de Bela Kamocsa și de Johnny Bota, grupul a lansat în 1993 primul CD de blues-jazz din România, „Blues de Timişoara”. Bega Blues Band a obținut, în 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din România și Diploma de Excelență a Municipiului Timişoara „pentru întreaga activitate muzicală și pentru promovarea imaginii Timișoarei în țară și în lume”.
În perioada 23.07.2015-05.08.2015, Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Timişoara organizează expoziţia „Timişoara – de la reşedinţă regală la capitală culturală a Europei”. Expoziţia va fi găzduită de Galeria de Artă „Helios” şi Galeria Primăriei Municipiului Timişoara este dedicată datei de 3 august, când sărbătorim Ziua Timişoarei, precum şi unui eveniment important din istoria oraşului de pe Bega, mutarea cu 700 de ani în urmă, în luna mai 1315, de către regele Ungariei Robert Carol de Anjou (1288-1343) a reşedinţei şi a curţii sale de la Visegard la Timişoara.