DISTRIBUIȚI

Săptămâna aceasta sunt ultimele zile ale expoziție „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906”, la Muzeul Național de Artă Timișoara. Din acest motiv, sâmbătă se organizează un atelier de mediere culturală.

Atelierul e susținut de pedagogul muzeal Mihaela Irimescu. Se participă pe bază de rezervare, la numărul de telefon 0734 775 554. Atelierul începe la 11,30 și permite maximum 20 de persoane, cu vârsta minimă, de 6 ani. Un copil poate fi însoțti de maximum doi adulți. Numele expoziției este „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906”. Colonia cuprinde artiștii Otto Modersohn, Fritz Mackensen, Hans am Ende, Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler, dar și pictorița din Dresda, Paula Modersohn-Becker, pe care e centrată expoziția, curatoriată de Andreea Foanene și Teodora Talhoș.

Paula Modersohn-Becker a trăit doar 31 de ani și este o reprezentantă a expresionismului timpuriu. Inspirată de Van Gogh și Cezanne, Modersohn-Becker a fost o avangardistă pentru vremurile în care se vorbea de emanciarea femeii germane. Un spirit liber în viața personală, a portretizat mai ales oameni simpli, care până atunci nu erau subiecte de opere de artă. Valoarea operei sale a fost recunoscută doar post-mortem. Artista, decedată în 1907 în urma unui embolism pulmonar făcut după nașterea unicei sale fiice. A vândut doar cinci lucrări în timpul vieții, dar a lăsat în urmă peste 700 de picturi și 1000 de desene și gravuri.

Iar dacă artista a făcut multe nuduri, Heinrich Vogeler  a făcut gravuri cu femei mai aproape de ipostazele ideale de zâen sau zeițe. ”: „Nudurile desenate de Paula Modersohn Becker prezintă corpuri reale, neidealizate, în care legătura stilistică se face mai mult cu arta primitivă decât cu arta neoclasică a secolului al XIX- lea. În arta ei, statutul femeii este mult mai complex decât cel de muză sau de subiect al seducției, iar desenul este cel ce relevă realitatea modului de a gândi al artistei”, spune Andreea Foanene.

Expoziția mai stă la Timișoara până la 21 aprilie inclusiv. Apoi, ea se va muta la Centrul multicultural al Universității Transilvania din Brașov, unde va putea fi vizitată între 31 mai și 15 iulie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ