DISTRIBUIȚI

Expoziția World Press Photo ajunge anula cesta la ediția cu numărul 65, și va fi prezentă în piețele publice din mai multe orașe din țară. Printre ele se regăsește și Timișoara.

În România, expoziția este prezentă pentru a unsprezecea oară. În perioada 1 mai – 4 iunie, fotografiile se vor afla la București, Cluj Napoca și Timișoara. ”Nicicând lupta cu fake news-ul nu a fost mai dură ca acum, iar jurnalismul adevărat și fotografia de reportaj încearcă să aducă adevărul în fața privitorului în cel mai nealterat mod posibil. Este extrem de important să expunem aceste imagini și povești în locuri ușor de accesat și în forme simplu de consumat astfel încât societatea să vadă, cu ochii ei, evenimentele din întreaga lume. Din acest motiv, anul acesta am scos expoziția din muzeu și am mers direct către public, în inimile marilor orașe și, sperăm, în memoria cât mai multor oameni”, spune Cristian Movilă, reprezentantul World Press Photo în România.

Vor fi 122 de fotografii, iar cu ajutorul aplicației Smartify, cei care le vor admira vor putea asculta poveștile fotografiilor, sub forma unui audio-tur gratuit. „E timpul să ne informăm corect, să ne verificăm sursele, să fim educați, să ieșim din ciclul știrilor locale și să ne îndreptăm privirea și către subiectele globale importante. Iar expoziția World Press Photo are această forță. Dorința noastră este ca cei care o văd să plece măcar cu un semn de întrebare, dacă nu complet schimbați”, mai adaugă Cristian Movilă.

Expoziția din acest an reunește  64.823 de lucrări înscrise de către 4.066 fotografi din 130 de țări din întreaga lume, au fost selectați 241 de câștigători regionali și patru câștigători globali: Premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times; Premiul „articolul anului”: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures; Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures; Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador.

După data de 4 mai, fotografiile expuse la Timișoara, București și Cluj Napoca vor trece la celelalte roașe din circuit: Brașov, Sibiu, Iași, Constanța și Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ