DISTRIBUIȚI

De săptămâna aceasta, Muzeul Național al Banatului găzduiește expoziție itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”. Prilejul expoziției este împlinirea în anul trecut a 170 de ani de la înființarea instituției, în 1850, de către domnitorul Grigore Ghica.

Expoziția este realizată de Muzeul Național de Istorie a României și este itinerantă. Până acum, a mai fost prezentă la muzeele din Oradea, Arad și Buzău. În cadrul expoziției pot fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, dar și distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul MNIR, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, . Vor fi expuse și numeroase uniform în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Ca specific local, timișorenii vor putea afla informații despre istoria jandarmeriei timișene, dar și despre maiorul Aristide Ursu și subofițerul Radu Dumitru. Un rol important l-a avut și Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul  Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’ . Vernisajul expoziției va fi miercuri, 7 iulie, de la ora 17. Programul de vizitare din 8 iulie va fi de marți până duminică între orele 10-18. Biletul e 15 lei, iar elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit.

Expoziția va fi deschisă până în 29 august e rezultatul unei colaborări dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Muzeul Național al Banatului, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș ,,General Moise Groza”, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Consiliul Județean Timiș, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Asociația RoMilitaria și Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I”.

LĂSAȚI UN MESAJ