A venit vacanța, au trecut examenele, iar la Universitatea Politehnica din Timișoara s-a organizat o expoziție cu lucrările studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism. ”Future Days” (Zilele viitorului) este o tradiție care abia în 2024 s-a reluat, după pandemia, una încheiată demult.

Expoziția e amplasată de ieri la Spațiul ARChA, dar și în Sala Expozițională de la parterul Facultății de Arhitectură și Urbanism. Sunt expuse toate rezultatele muncii studenților la programele facultății, dar și lucrările de diplomă. Mule proiecte sunt dedicate unor clădiri și soații de aparțin UPT:  Serele UPT, Clădirea Electro, Clădirea Facultății de Chimie. Expoziția oferă date despre arhitectură, urbanism, reabilitarea patrimoniului și mobilier și arhitectură de interior. S-au pus laolaltă  rezultatele celor trei unități tematice ale anului 6: Proiectare complexă, Proiectare în context urban, respectiv Restaurare, regenerare și reconversie patrimonială. La etajul expoziției există postere-sinteză și machete, dar și o serie de proiecte premiate.

Anul universitar 2023-2024 a fost unul deosebit la Facultate de Arhitectură. ”Pentru noi, pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism, a fost un an special, care a început cu primul Festival al Școlilor de Arhitectură din România – FAST, organizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România, cu participarea tuturor celor 5 școli de arhitectură din țară, a continuat cu inaugurarea Archa, iar acum am reușit, iată, să organizăm această expoziție cuprinzătoare, cu proiectelor tuturor specializărilor și tuturor anilor, chiar la încheierea anului universitar”, spune decanul Cristian Blidariu.

Rectorul Florin Drăgan a lăudat restaurarea clădiri unde e expoziția, spațiul ARChA, fosta discotecă Park Place. ”Acum patru ani, când am atribuit clădirea, aflată într-o stare deplorabilă, Facultății de Arhitectură și Urbanism, nu îmi închipuiam cum avea să se transforme. A fost o muncă uriașă restaurarea acesteia, dar mă bucur când văd ce au reușit să facă colegii noștri, e un spațiu atât de lucru, cât și de expoziție sau pentru organizarea de evenimente, și mă bucur când vâd că și proiectele expuse de studenți sunt aplicate local, fie la campusul nostru, fie la porțiuni din oraș”, a spus rectorul.

Au mai luat cuvântul decanul Facultății de Arhitectură din Cluj, Șerban Țigănaș, Răzvan Nica, prodecanul Facultății de Arhitectură din Iași, dar și Alexandru Luca, directorul departamentului de marketing universitar al UPT. La partenerul Facultății de arhitectură sunt expuse lucări de licență și masterat. La vernisajul de ieri au fost reprezentanți de la toate facultățile de arhitectură din țară, dar și de la celelalte universități din oraș.

Iată ce este expus: locuința individuală într-un țesut de secol XIX, în localitatea Jimbolia, refuncționalizarea serelor aflate în vecinătatea clădirii ARChA, locuire colectivă pentru tineri, cu funcțiuni complementare, în cartierul Fabric, pornind de la premiza densificării centrelor oraşelor şi a regenerării cartierelor istorice, un Centru pentru Artă Contemporană în zona centrală, între malul Begăi, Bd. Vasile Pârvan și podul Mihai Viteazu, Afterschool Speedwell Paltim – reimaginarea unei clădiri de patrimoniu industrial printr-o nouă funcțiune educațională, un ansamblu rezidențial nou și adaptarea unei clădiri existente la Helsinki, strategii de intervenție cu rol de eficientizare energetică sensibile la caracterul arhitectural valoros pentru corpul de clădiri Electro, un sediu nou pentru Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, pe amplasamentul de pe Bd. Victor Babeș, respectiv în clădirea istorică a fostei facultăți de chimie a UPT de pe strada Carol Telbisz, regenerarea urbana a zonei Dorcol din Belgrad, Serbia, refuncționalizarea și extinderea Muzeului Civilizației Dacice și Romane – Magna Curia Deva, amenajarea terenului proxim și generarea unui traseu muzeal coerent, amenajarea unui spațiu dat, destinat pasiunii unui copil cu vârsta până în 12 ani, proiectarea unui spațiu de educație bazat pe colaborare, într-o clădire istorică ce aparține Facultății de Chimie, amenajarea spațiului de la parterul Palatului Băile Neptun ca restaurant tematic, ținând cont de context și de specificul clădirii, amenajarea zonei de zi în cadrul unei locuințe contemporane, amenajarea unui restaurant cu specific românesc în cadrul unui hotel de patru stele, transformarea Fabricii de Țigări Timișoara într-un hub cultural-artistic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ