De joi, timișorenii pot admira toată luna lui Cireșar o serie de fotografii superbe realizate în Europa, în urmă cu zeci de ani. La Casa Artelor se dezvăluie expoziția ”(un)seen” (nemaivăzut), cu pozele realziate de austriacul Karl F. Schimper.

Vor fi expuse peste 40 de fotografii, realizate în perioada 1940-1966, chiar anul în care fotorgaful a murit. Imaginile surprind orașele austriece Viena, Bregenz și Feldkirch, dar și țări precum precum Elveția, Italia, Franța, Germania și Liechtenstein. ”Karl F. Schimper, important fotograf austriac, a trăit in Feldkirch, Voralberg și a fost cunoscut în epocă pentru fotografiile sale cu peisaje naturale și urbane. Dar el este cu mult mai mult decât se știa. A călătorit mult, a fotografiat mult, color, într-un timp al fotografiei alb-negru, cu o mână sigură, cu pasiune și curiozitate. Sunt fotografiile lui, lumea lui interioară, jurnalul lui vizual. E un artist cald, respectuos, solitar, cu sclipiri de umor, preocupat de peisajul natural și urban, colorând o lume pe care o știm doar din imagini alb–negru. Diapozitivele lui din perioada 1940-1966 sunt păstrate aproape perfect, arhiva lui e minuțioasă și organizată, fiecare diapozitiv având trecut pe el data exactă, locația și semnătura artistului. Destinul a făcut ca vasta lui colecție personală de diapozitive să fie la Timișoara, și, pentru prima oară, 40 dintre aceste fotografii pot fi văzute la galeria Pygmalion a Casei  Artelor Timișoara”, spune Sorin Predescu, șeful Direcției Județene de Cultură și Artă Timiș.

Aspectul inedit este că artistul nu poza cu rigorile specifice epocii, ci surprindea natura într-un stil propriu. Imaginile expuse provin dintr-o colecție privată. ”Karl F. Schimper, deși îndeplinea funcția de trezorier al orașului Feldkirch, era în egală măsură un artist remarcabil, cu o pasiune bine cultivată pentru fotografie. Schimper nu fotografia doar din pasiune, ci și dintr-o dorință profundă de a comunica și de a împărtăși lumea sa interioară, folosind fotografia ca mijloc de expresie și explorare a realității înconjurătoare. Acest lucru este remarcabil deoarece Schimper, nefiind un artist profesionist, nu a fost constrâns de regulile rigide ale cercurilor artistice. În loc să fie influențat de convențiile vremii sau de așteptările sociale, el a fotografiat liber, cu inima deschisă către frumusețea și miracolul vieții. Astfel, fiecare imagine surprinde o perspectivă autentică asupra lumii”, declară Cătălin Asanache, curatorul expoziției.

Joi, 6 iunie, de la ora 18 va fi vernisajul. Expozițai se reăsește la Galeria Pygmalion și stă pe simez epână la 30 iunie. Ea poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 15-19.

 

LĂSAȚI UN MESAJ