DISTRIBUIȚI

De săptămâna aceasta, Muzeul Național al Banatului va găzdui o expoziție dedicată centenarului nașterii lui Pier Paolo Pasolini, considerat unul dintre cei mai mari intelectuali ai secolului XX și un mare intelectual de stânga. Vernisajul va avea loc vineri, 4 iunie.

Expoziția „O privire spre viitor – 100 de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini” nu este doa ro simplă expoziție de fotografie, ci va conține și proiecții de film și videoclipuri inedite din viața italianului. ”Versatilitatea lui Pier Paolo Pasolini, pe de o parte, și schimbările sociale și economice prin care Timișoara a trecut în ultimele trei decenii, pe de altă parte, se  întrepătrund într-un mod fascinant: Pasolini a fost scriitor, eseist, jurnalist, regizor, om politic angajat, un rafinat om de cultură, dar și un iubitor al fotbalului. Era incomod, genial, vizionar. Timișoara este orașul în care amprenta multiculturalității se respiră la fiecare pas, și în care diversitatea etnică, cea culturală și cea confesională au creat numeroase interferențe culturale. Timișoara, orașul românesc, în care comunitățile germană, maghiară, sârbă, italiană, evreiască, bulgară, cehă, slovacă, ucraineană, turcă, tătară au învățat unele de la altele obiceiurile, limbile în care comunicau, tradițiile. Astăzi, Timișoara este locul unde își desfășoară activitatea numeroase companii străine, devenind un punct de referință pentru industria și agricultura naționale, precum și pentru sistemul de serviciile de înaltă calitate”, a precizat Mirela Boncea, președintele Asociației „Dante Alighieri”.

Expoziția va fi pe simeze până la 31 iulie și e organizată în colaborare cu în parteneriat cu Asociația Comitato Dante Alighieri din Timișoara, Asociația Culturală Fucina Italica Francesco Griselini din Timișoara, Asociația Culturală Cinemazero din Pordenone (Friuli Venezia Giulia – Italia) și Fondazione Cineteca di Bologna (Emilia Romagna, Italia).

Vernisajul expoziției e programat sâmbătă, de la ora 18, în mansarda B1 de la Bastionul Theresia. De la ora 19,30 va avea loc proiecție filmului Lazzaro Felice”, în regia lui Alice Rohrwacher, proiecție realizată în colaborare cu asociația „Ceau, Cinema”.

LĂSAȚI UN MESAJ