Zilele Culturii Sârbe sunt în plină desfășurare, iar în cadrul lor se va deschide si o expoziție în premieră. ”185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara”, va putea fi vizitată de săptămâna aceasta la Muzeul Național al Banatului. 

Acest tip de expoziție este o premieră absolută și pentur muzeu. Este vizată perioada din 1836 până inclusiv în anul 2021. Anul ales din secolul al XIX-a nu este o întâmplare, ci atunci au început sârbii din Timișoara să cânte în cor în mod organizat, la biserică. Tocmai de aceea, expoziția reunește obiecte din patrimoniul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, dar și de la alte parohii ale plavilor din capitala Banatului sau din colecții private. Per ansamblu, lucruri care arată contribuția sârbilor la multiculturalitatea din Banat.

Vor fi expuse: procese-verbale ale Comunității Ortodoxe din Cetate cu decizia de a introduce «cântarea armonică» la Catedrala (Sârbă) în anul 1836, copia primei Liturghii pentru patru voci bărbătești din acea vreme, partituri de epocă în manuscris, Statutul Reuniunii de Cântări Sârbe (Srpska Pevačka Družina) din anul 1867, drapelul Reuniunii realizat în 1894, Insignele corului «Zora» din anul 1903, panouri aniversare, programe de concert, afișe, costume de cor, diplome, premii și distincții, portrete de personalități.

Autorii expoziției sunt Dejan Popov, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România și Zoran Markov, șeful secției de Istorie din cadrul Muzeului Național al Banatului. Totul este realizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Uniunea Sârbilor din România și Asociația pentru Cultură Bănățeană. Expoziția va avea vernisajul vineri, 18 noiembrie, de la ora 19, în mansarda B2 a Bastionului Theresia.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 noiembrie – 18 decembrie și are loc în cadrul Ziellor Culturii Sârbe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ