DISTRIBUIȚI

Anul 1989 a fost un an de referință în toată Europa, cu schimbări importante, asemănătoare cu cele din 1848. De joi, timișorenii pot vizita la Faber o expoziție dedicată, Performing 89. Stări de deziluzie, cu artiști inclusiv din țările vecine.

Operele transpuns timpul acelor vremuri deosebite, cu climatul social, dar și turbulențele ce au dus la schimbarea regimurilor în multe state de după Cortina de fier. Organizatorii sunt cei de la Institutul Prezentului. Operele sunt semnate de artiști din românia, Ungaria și Serbia. Iată lista lor completă: : APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălţianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme.

Caracterul expoziției este unul profund nostalgic. ”Expoziţia PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE își propune să lanseze un dialog între lucrări care au ca temă schimbările fără precedent ale anilor 1990, evocând atmosfera și dinamica acelor vremuri, însă nedorind să fie nici revizionistă, nici nostalgică, ci încercând, mai degrabă, să înţeleagă sensul a ceea ce societatea și fiecare individ a ratat, a pierdut sau a uitat în acei ani. Pornind de la moștenirea decadei și restrângându-și aria de cercetare la traiectoriile istorice diferite pe care s-au înscris ţări precum România, Ungaria și Serbia, PERFORMING 89 urmărește liniile de intersecţie ale acestor realităţi diverse, care au cunoscut euforia și rebeliunea, degradarea și transformarea, războiul și demistificarea”, spune curatoarea Alina Șerban, care este și istoric de artă și co-fondatoare a Institutului Prezentului.

Vernijsaul este joi, 7 septembrie, la Faber. Artiștii vor fi acolo. ”Expoziția analizează interacţiunile și conexiunile complexe dintre artă și societate în anii 1990 tocmai prin poveștile percutante ale transformării aduse în dezbatere de către artiști. Interesul atent faţă de circumstanţele timpului lor și apropierea acestora de spaţiul public ocupă un loc central în expoziţie. Expozițiile istorice organizate de Institutul Prezentului vizează o cunoaștere a trecutului recent și a acțiunilor și mecanismelor care declanșează schimbări fundamentale atât pentru viitorul scenei culturale, cât și al societății contemporane. Istoria întâlnește viitorul”, spune Ștefania Ferchedău, director artistic, și ea co-fondatoare a Institutului Prezentului.

Vernisajul expoziției începe la ora 18 la Faber. Apoi se face vernisajul pentru expoziția UPT, Brigh cityscapes, în celelate spații, căci Performind 89. Stări de deziluzie, este în primul spațiu al centrului cultural de pe Splaiul Peneș Curcanul. Programul va continua cu un coktail, și, de al 19,30, concert Șuie Paparude și Zimbru. În 8 septembrie, ora 18, se face tur ghidat al expoziție despre anul 1989, iar de la 19, pentru Bright Cityscapes. Sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 17 are loc o dezbatera despre rolul colaborărilor care aduc împreună cercetarea și designul, moderată de Martina Muzi și Arci Chen, cu participarea Nadinei Botha, Loredanei Gaiță, Oanei Simionescu și alinei Șerban.

Expoziția va putea fi vizitată gratuit, în perioada 7 septembrie – 22 octombrie, de miercuri până duminică, între orle 12-20. În tot acest timp, va exista un raft dedicat la librăria La două bufnițe.

LĂSAȚI UN MESAJ