Dunărea și cursul său liniștit au inspirat de-a lungul timpului poeți, muzicieni și artiși. O expoziție amplă, cu imagini din spaiul european străbătut de fluviul care formează și granița României va fi deschisă de săptămâna aceasta la Muzeul Național al Banatului până la finalul verii.

Expoziția ”Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800” reunește hărți și reprezentări grafice ale zonei dunărene dintr-o perioadă interesantă din punct de vedere al istoriei. În fața publicului vor fi expuse 70 de exponate valoroase, multe pezentate publicului în premieră. Este vorba, de asemenea, de o expozișie bilingvă, în engleză și germană și este centrată pe hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden. De asemenea, vor fi expuse și exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia lui Mathias Beer din Tübingen şi colecţia a timișoreanului Ovidiu Şandor.

Vorbim de o expoziție itinerantă, organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen. Curatorul expoziției din România este Rudolf Gräf și este prezentată în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României. A mai fost expusă în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Iaşi, Reșița şi Chişinău. La Timișoara, expoziția va putea fi viziată din 10 iulie până la 1 septembrie.

Vernisajul va avea loc vineri, 9 iulie, de la ora 17, la Bastionul Theresia, în mansarda B2. Vor fi prezenți  Wolfgang Zimmermann – director – Arhiva de Stat a Landului Baden Württemberg, Karlsruhe, Reinhard Johler – director –  Institutul de Istorie și Studii Regionale a Landului Baden Württemberg, Karlsruhe,  Susanne Asche – șefa – Oficiul pentru probleme culturale ale orașului Karlruhe,  Rudolf Gräf – director – Academia Română Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu,  șiJosef Wolf –  cercetător –  Institutul de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen.

Biletul la expozișie costă 5 lei, air copiii, pensionarii, elevii și studneții au acces gartuit.

LĂSAȚI UN MESAJ