Timișoara a fost, cu siguranță, un oraș cu totul aparte în perioada comunistă. Despre spiritul liber din capitala Banatului, susținut prin cultura alternativă, este și expoziția ”Fenomenul Timișoara 1965-1989”, care are vernisajul vineri, la Muzeul Banatului.

Expoziția vizează formațiile muzicale de beat, rock și jazz, despre teatrele studențești și de amatori, cenaclurile literare, avangarda artelor plastice, precum  1.1.1. sau Sigma 1, cinecluburi, discoteci, PM 6 și Tim Rock festival, Radio Europa Liberă, influența Occidentului, dar și moda sau literatura interzisă. Vor fi expuse colecție de peste 200 de fotografii, afișe vechi, unele semnate de artiști, viniluri, casete audio, benzi, magnetofon, radiocasetofon și pick-up vintage sau reviste.

Curatorul expoziției va prezenta și vernisajul: Mimo Obradov. Timișoreanul a fost din 1980 preznetator și co-organizator al evenimentelor PM 6, de la Casa Tineretului, dar și al festivalului Tim Rock. A fost printre fondatorii Televiziunii Timișoara Liberă, iar api a lucrat la Radio Timișoara și TVR Timișoara. Ulterior, s-a afirmat în domeniul criticii și publicisticii muzicale. La vernisaj va vorbi și Marcel Tolcea, dar și directorul Muzeului Național al Banautlui, Claudiu Ilaș.

Trupa muzicală Fără Filtru, înființată în pandemie, va cânta în deschiderea vernisajului. Formația a apărut în anii de pandmeie și e compusă din timișoreni care au rgavitat în jurul lui Adrian Bărar: Chris „Pappy” Irinoiu (ex-Labirint, Etajul 4), Kombell Cramba, (basist Adi Bărar Band, ex-Amala) și Adrian Șchiopu, tobar.

Expoziția va sta pe simeze două săptămâni. Vernisajul începe marți, 13 septembrie, cu începere de la ora 19.

LĂSAȚI UN MESAJ