Hărți în miniatură ale Timișoarei avem din urmă cu câteva secole, iar o expoziție de la Muzeul Banatului va surprinde tocmai diferitele tipuri de reprezentări grafice. De marți, la Bastionul Theresia se poate vedea ”Timișoara în gravura europeană secolele XVI – XVIII”.

Deși despre atestări documentare în cazul Timișoarei putem vorbi din secolul al XIII-lea, despre primele reprezentări există informații doar din secolul al XVI-lea. Și acele erau însă mai mult fantezie, căci apărea o cetate pe un deal. Reprezentări reale avem doar din secolelele al XVII-lea și al XVIII-lea. Cei care vor vizita expoziția vor avea ocazia să vadă facsimilele expuse, realizate prin tehnici tradiționale de incizare pe plăcuțe de lemn sau cupru cu panorame, portrete sau hărți. Se va ajunge de la vremea lui Sigismund Bathory, până la Epoca Barocului.

De asemenea, vizitatorii expoziției vor avea ocazia să afle și multe despre măsurătorile făcute de inginerii militari ai vremii, pentru a face stampele. Pentru expoziția din mansarda B2 a Bastionului au cotnribuit și Societatea de Istorie și Arheologie a Banatului, Fundației Herczeg. Vernisajul e marți, 7 noiembrie, ora 18. Apoi, expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul anului,  de miercuri până sâmbătă, între orele 10-18.

LĂSAȚI UN MESAJ