DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului aniversează 150 de ani de existență, iar în acest sens a organizat o expoziție-eveniment. Vernisajul pentru ”150 de ani de la întemeirea Muzeului Național al Banatului” va fi vineri seara, săptămâna aceasta.

Expoziția va fi expusă în mansarda B1 a Bastionului Theresia, și va putea fi vizitată până la finalul verii. Vor fi expuse 150 de obiecte din patrimoniul muzeului, multe pentru prima dată. Din punct de vedere istoric, expoziția are patru secțiuni. Prima e dedicată perioadei din 1872 până la finalul Primului Război Mondial (1918). A doua cupridne perioada interbelică și Al Doilea Război Mondial, din 1919 până în 1946, pentru ca a treia să trateze perioada comunistă, din 1947 până în 1989. Ultima secțiune e dedicată activității muzeului în democrație, din 1990 și până în prezent. Vor fi rpezentate inclusiv documente din arhiva muzeului, dar și componente ale vechiului mobilier de expunere a muzeului.

La expoziție vor fi panouri cu ecrane tactile, pe care vizitatorii vor putea vedea șantierele arheologice ale muzeului, dar și reconstituiri. Iată exponatele reprezentative din istoria instituției: Procesul verbal al Ședinței de constituire a Societății de Istorie și Arheologie (anul 1872); Registrul I inventar al Societății de Istorie și Arheologie; Matrița sigiliului Societății Muzeale de Istorie și Arheologie (anul 1885); Statute ale Societății de Istorie și Arheologie din Timișoara, anul 1923; Contract încheiat între Primăria orașului Timișoara și Societatea de Istorie și Arheologie din Timișoara privind cedarea Muzeului Bănățean în proprietatea orașului; Ordinul meritul cultural, cls I, 1973.

Secțiile muzeului vor expune, de asemenea, piese interesante din colecțiile lor. Secția de Istoria se va mândri cu armura de cavaler de secol XV, pistoalele atribuite ultimului pașă de Timișoara, Copacul breslelor, emblema hanului ”La Trompetistul”, velociped antebelic, Drapelul voluntarilor români de la Darnița, Proclamația de la Timișoara. Secția de Arheologie va prezenta Colecția Pongrácz, Colecția Egipt și Cipru, Colecția Nagy, artefacte provenite de la șantierele arheologice: Tibiscum, Remetea Mare, Parța, Freidorf Timișoara – Cetate, Chișoda. În ceea ce privește Compartimentul de Arte Vizuale, va prezenta următoarele: Serviciu de toaletă pentru călătorie, Basorelief reprezentând vizita regelui Ferenc József la Timișoara în anul 1871, Bustul lui Ioachim Miloia realizat de Ferdinand Gallas în 1931.

De al Laboratorul Zonal de Restaurare vor fi expuse următoarele: Biblia lui Luther, un coligat format din Biblie și Propheten alle Deudsch, carte veche străină tipărită în 1572, un volum care conține 871 de file și aparține Muzeului Național al Banatului; Liturgher, an 1747, tipărit la Ramnic, volumul a fost premiat la salonul Național de Restaurare Craiova 2015; Liturghierul lui Macaris, începutul tiparului în Țările Românești este marcat de Liturghierul lui Macaris, 1508.

Vernisajul expoziției va fi vineri, 15 iulie, de la ora 19. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 31 august.

LĂSAȚI UN MESAJ