DISTRIBUIȚI

Finalul de an vine cu mai multe expoziții inedite de artă în Timișoara Una dintre ele se deschide mâine, la Faber. Cămine în Mișcare va prezenta zece proiecte artistice inspirate din viața bănățenilor care au suferit de pe urma migrației.

Expozișia va include film, teatru, instalații artistice, dar și o expoziție ilustrată. Publicul a putea vedea Tur Banat, o expoziție de ilustrații și benzi desenate realizată de Primitiv Print, va putea viziona diferite spectacole și filme – Krumau Live (realizat de Psihodrom),  Mutat de la Noi (film-teatru, realizat de BIS Teatru, scenariu și regie Bogdan Sărătean), N-am șterge nimic (film-teatru documentar în regia lui Alexandru Mihăescu, după un text de Cornelia Iordache), Amintiri (film documentar de Daniel Spătaru) sau Frânturi (scenariu de teatru-lectură de Ioana Anghel), va putea admira instalații urbane – Punct înaintea acului (de Oana Rill), va putea interacționa cu Memorii Interactive (al Noiseloop Studio), cu Pop-Up Device for Experimenting Margins (Lera Kelemen) și cu Tipare ale Memoriei (realizat de 13m10j).

”Mutat la noi” este un filme-teatru cu cadre trase în șase orașe diferite din patru țări de pe patru continente și prezintă povestea senegalezului Mbaye, care se îmbarcă pe un vapor clandestin pentru a ajunge în Europa. Povestea ne duce din România până în Uganda, Myanmar și Brazilia. ”Punct înaintea acului” este o lucrare a Oanei Rill, care a resimțit efectele relocării în plan familial. Sunt 220 de tălpi d egresie dispuse orizontal pe desenul unui motiv tradițional brodat pe cămășile din Banat. ”Memorii interactive” a lui  Lucian Emilian Matei , vine cu o instalație interactivă în care vizitatorul intră în contact cu amintirile și senzațiile trăite  de cei deportați din Comloșu Mare.

Proiectul este realizat de Asociația Prin Banat în cadrul programului Timișoara Capitala Europeană a Culturii. Nu va avea loc un vernisaj, din cauza restricțiilor impuse. Expoziția se deschide la Faber sâmbătă la ora 18. Expoziția va fi deschisă în perioada 6-14 decembrie, în intervalul orar 16-20. De asemenea, operele pot fi vizualizate și online.

LĂSAȚI UN MESAJ