De duminica aceasta până vine toamna, la Muzeul Național de Artă Timișoara vom putea vizita inedita expoziție ”I, HUMAN” (Eu, ființa umană). Vernisajul are loc duminica aceasta, iar expoziția va fi una simultană.
În aceeași perioadă, 23 iulie 17 septembrie, expoziția, a unei instalații artistice, va fi și la Palatul Baroc, dar și la Centrul de Artă și Tehnologie Ars Electronica din Linz. Este vorba de un proiect multianual, Baroque Reloaded, în contextul capitalei culturale europene. Instalația este realizată de artista Saint Machine și este o sculptură modulară ce seamănă cu o rețea neuronală. Potrivit organizatorilor, instalația detectează emoțiile și trasnformă empatia vizitatorilor în lumină coerentă ce influențează procele vitale ale unei populații de microorganisme.
Mesajul este legat de fragilitate ecosistemului planetei noastre. Practic, vizitatorii vor interacționa cu cei din Linz. Sculptura transmite pulsuri de lumină laser. Lumina laser influențeză condițiile de hhrănire ale unei populații de euglene, într-un experiment de bio-fotonică desfășurat în timp real la Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser din Măgurele. De aceea, vizitatorii devine și subiecți, nu doar observatori. În cadrul mai larg al proiectului Baroque Reloaded, se vor explora noile arte, expuse și în spații conexe ale Palatului Baroc.
Chiar dacă operele sunt moderne, există o conexiune cu barocul. „Acest proiect oferă oportunitatea de a prezenta lucrări inovative de artă contemporană în contextul unor parteneriate cu muzee și rețele de artiști și curatori la nivel național și internațional, contribuind la îmbogățirea experienței muzeale printr-un eclectism al mijloacelor de expresie artistică cu rol important în promovarea colecțiilor permanente și a arhitecturii Palatului Baroc, dar și prin dezvoltarea unor strategii participative dedicate publicului. Selecția curatorială a artistei Saint Machine în debutul acestui proiect multianual este oportună prin faptul că instalațiile sale corespund interferenței dintre principiile formale baroce și noile genuri artistice sinestetice specifice relației dintre artă, știință și tehnologie, dar și prin colaborarea cu Ars Electronica din Linz, unde Muzeul Național de Artă Timișoara a mai fost prezent în 2022, în cadrul proiectului DOORS – Digital Incubator for Museums” declară Aura Bălănescu, curator al proiectului din partea Muzeului Național de Artă Timișoara.
Apoi, în perioada 18 septembrie – 30 noiembrie, la Muzeul de Artă vor fi prezentate alte lucrări interactive. Un exemplu este ”Incremental God”, dar și „Emotional Sediments”, „Feast” sau „Her Voice” semnate de artista Saint Machine în colaborare cu artistul 3d Sergiu Negulici și compozitorul Micleușanu Mitoș. Baroque Reloaded a început să fie implementat în luna mai și va continua până în decembrie anul acesta. La final se vor face ateliere interactive, iar publicul va putea explora muzeul cu ajutorul unor instrumente tehnologice de ultima oră.
Vernisajul va începe duminică 23 iulie, ora 18.