Dacă tot suntem în luna în care va avea loc și Festivalul Ceau, Cinema!, Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu ne-a pregătit o expoziție inedită. De miercuri putem admira afișele unor filme celebre, la expoziția ”Secvențe”.

Vor fi expuse afișele unor filme celebre „Moromeții”, „Trandafirul galben”, „Stop cadru la masă”, „Nea Mărin miliardar”, „Năpasta” sau „Angela merge mai departe”. Este vorba de afișe ale unor pelicule ce rulau în anii 1970-1980 la cinematografele timișorene: Capitol, Timiș, Victoria, Studio, Arta, Melodia, Parc, Unirea, Constructorul sau Dacia. Sunt peste 50 de afișe, toate de filme românești, dintr-o colecție privată a lui Marian Rădulescu, scriitor, traducător și critic de film. ”Colecția lui Marian Rădulescu este una foarte mare. Tocmai de aceea, am decis ca acest prim demers (pentru că va fi cu siguranță și o dată viitoare) să cuprindă doar afișe ale filmelor românești din anii 70’ – 80’. Am ales să expunem deopotrivă afișe valoroase din punct de vedere estetic, afișe ale unor filme importante pentru istoria cinematografiei românești, dar și postere ale unor producții care au intrat definitiv în conștiința colectivă. Împreună cu colega mea, Dana Stancovici, am decis să aducem în fața publicului și o serie întreagă de alte exponate (cărți poștale și fotografii) care completează acest demers și care, cu siguranță, vor stârni nostalgia privitorilor”, spune curatoarea Andreea Medinschi.

Astăzi un afiș de film pare ceva banal, dar atunci, era o poartă spre o altă lume. ”Pentru spectatorul de film al anului 2024, un afiș tipărit în România anilor ’70 – ’80 e doar o hârtie în format mai mare sau mai mic, mai mult sau mai puțin (de)colorată, mai mult sau mai puțin inspirată. Atunci când reclama nu avea niciun haz și adesea era o anti-reclamă, afișele ajunseseră o prezență relativ discretă și chiar dorită în cenușiul cotidian. Erau un prilej real de bucurie. Pentru că la televizor nu prea te uitai, Internetul — desigur — nu apăruse, astfel că o imagine cu «Omul Păianjen», «Imperiul contraatacă» sau «Întâlnire de gradul trei» te sincroniza cât de cât cu ceea ce se întâmpla (de obicei, înainte cu vreo doi-trei ani) pe ecranele din lumea mare. Iar chipurile «Nemuritorului” Sergiu, al lui Mărgelatu sau al «miliardarului» Nea Mărin îți garantau buna dispoziție. Câteva zeci de afișe de la filme, ca un bricabrac sentimental, spun povestea unor timpuri în care cinemaul și afișul de cinema puteau să fie (și adesea erau) o fereastră spre nenumărate lumi posibile”, spune Marian Rădulescu.

Expoziția este îngrijită de Dana Stancovici și Andreea Medinschi. Expoziția va fi la Galeria Pygmalion, de la Casa Artelor. Vernisajul are loc miercuri, 10 iulie, de la ora 19. Expoziția va sta pe simeze până la 8 august.

 

LĂSAȚI UN MESAJ