DISTRIBUIȚI

Mai multe teatre din țară și Europa, inclusiv cel din Timișoara, vor fi prezentate într-o expoziție inedită, vizitabilă online. Lansarea „Teatrele realizate de Fellner & Helmer” se va face vineri, la Teatrul Național

Expoziția este realizată la inițiativa Forumului Cultural Austriac București, cu ajoturl arhitectei românce specializată în cercetare, Loredana Stasisin. După o muncă de ani de zile, s-au strâsn poveștile din clădirile a 11 teatre, ridicate de către celebru birou austriac de arhitectură condus de Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer, la sfârșitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea. Lansarea s eva face vineri, 23 iunie, dimineața, la Palatul Culturii, iar, ulterior, și la Timișoara va fi o discuție despre expoziție. O mare contribuței la proiect a avut și Teatrul Național ”Mihai Eminuescu” din Timișoara, dar și Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest.

La evenimentul de lansare vor participa  Loredana Stasisin, autoarea proiectului (prezență online), Ada Hausvater, manager al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Prof. dr. Camil Mihăescu, decanul Facultății de Arte și Design UVT, Leopold Unger, directorul Forumului Cultural Austriac București, întrucât instituția a sprijinit mult realizarea acestei expoziții, special create pentru anul 2023. Invitați vor fi directorii Operei Române din Timișoara, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” și German de Stat: Cristian Rudic, Balazs Attila și Lucian Vărșăndan.

Expoziția pune în valoare clădirile teatrelor din din Graz, Viena (Austria), Zagreb, Rijeka, Varazdin (Croația), Budapesta (Ungaria), Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara (România). ”Dincolo de jocul sistemic de putere dintre factorii decidenți și comunitatea locală, joc articulat prin intermediul arhitecturilor monumentale, proiectul invită la reflecție asupra unui proces istoric în care suntem cu toții implicați: cum putem noi, oamenii de astăzi, să transmitem generațiilor viitoare, într-un mod regenerativ, toată bogăția acestui patrimoniu cultural ce ne-a fost oferit de predecesorii noștri cu atâta generozitate?”, spune Loredana Stasisin.

Site-ul pe care se poate vedea expoziția de pretutindeni a fost creat de echipă de studenți doctoranzi ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, aflată sub îndrumarea profesorului Camil Mihăescu. Echipa a fost formată din tinerii: Cezara Carla Pădurean, Claudia Feti, Sânziana Gheorghe, Lucian Ciorbă. Expoziția va sta în Holul cu Coloane până în octombrie, , iar apoi va ajunge la celelalte teatre din țară și străinătate.

Vineri după-amiaza, de la 17,30, la Galeria 1 a Bastionului Theresia va di un ”Repair Talk”, în cadrul House of European Institutes, centru ce se deschide astăzi, 21 iunie. Vor participa Andreea Iager Tako (Ambasada TM, Plai), Alice Sharp (Invisible Dust), Alex Herberth (KraftMade). Discuția va fi moderată de Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac. de altfel, evenimentul este și sub egida HEI.

 

LĂSAȚI UN MESAJ