DISTRIBUIȚI

Federația Asociaților de Locatari Timișoara critică modul în care autoritățile se laudă că au redus TVA-ul pentru facturile de încălzire ale românilor care au „explodat” în ultimele luni. Trebuie spus că în acest moment, Colterm mai are contract cu furnizorul de gaz, dar urmează să semenze un acord nou.

Cei de la FALT spun că cei de la putere fac ”gargară” pe tema reducerii TVA-ului. ” Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), este surprinsă de modul cum actualul Guvern al României a înțeles să ajute cetățenii care primesc agent termic și apă caldă în sistem centralizat ( în speță de la Colterm, în cazul Timișoarei). Precizăm că prin Legea nr. 196/ 2021 «pentru modificarea şi completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică şi pentru completarea alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal» s-a făcut o modificare a Codului Fiscal, modificarea prevedea că începând cu data de 13 ianuarie 2022, cota de TVA pentru energia termică destinată populației să fie redusă de la 19% la 5%. Această prevedere se aplica pe tot parcursul anului. Menționăm că, respectiva modificare s-a făcut prin lege organică votată în unanimitate de Camera Deputaților. Ne-au surprins desele ieșiri publice ale președintelui Camerei Deputaților care mereu spunea că va reduce TVA la energia termică când, de fapt era prevăzut de o lege organică și se aplica în mod permanent nu doar pentru câteva luni, cum prevede ordonanța din decembrie 2021”, transmit cei de la FALT.

Reprezentanții entității conduse de Petre Olariu spun că parlamentarii de Timiș ar trebui să insiste ca reducere de TVa la încălzire să se mențină tot anul. ”Deși am atras atenția că nu e corect ca un drept câștigat cu unanimitate de voturi să ne fie luat printr-o ordonanță de urgență, acest lucru nu s-a luat în considerare. Probabil că acum s-a dorit să afle cetățenii că acest guvern se gândește la ei și că le reduce TVA-ul la energia termică, asta și din cauză că legea prevedea introducerea în vigoare de la data de 13 ianuarie 2022 a scăderii TVA, iar foarte multă lume nu știa de această modificare și s-a considerat că e mai bine să se laude acest Guvern că a rezolvat ceva pentru cetățeni, când de fapt le-a luat un drept câștigat. Solicităm pe această cale parlamentarilor de Timiș și Guvernului să facă toate demersurile pentru ca TVA de 5% să se aplice pe tot anul, mai ales că timișorenii plătesc energie termică și iarna și vara”, se mai arată în comunicatul de presă al FALT.

Altfel, la TVR Timișoara, cu o zi în urmă, consiliera locală Roxana Iliescu, din PRO România, a spus că mai există gaz asigurat pentru producțai agentului Termic la Colterm până la 16 ianuarie. Reprezentanții primăriei au precizat pentru Timișplus că într-adevăr, exisăt un contract de o lună pentru gaz, care se termină la 15 ianuarie, dar că se va semna altul, pe o perioaăd similară de timp. Așadar, teoretic, orașul nu va rămâne fără căldură.

LĂSAȚI UN MESAJ