„Într-un spital din New-York, a murit în vârstă de 48 de ani, săracă și părăsită, doamna Adriana Mac Slean, una din cele mai frumoase femei din America. Biografia ei este plină de aventuri ca și când nu ar fi vorba de viața unei ființe, ci de invențiile fanteziste ale unui romancier.

Doamna Mac Slean a fost singura fată a unui muncitor cu numele Guillot care a emigrat acum 40 e ani din Belgia în Chicago. Adriana nu avea încă vârsta de 14 ani când a fugit de acasă cu o trupă de artiști. A fost un rămas bun pentru totdeauna, căci părinții ei nu au mai văzut-o de atunci. Adriana dansa pe sârmă, dar această ocupație nu i-a plăcut și a trecut figurantă la un teatru din New-York. Aici a cunoscut-o frabricantul milionar Mac Slean. A fost o dragoste la prima vedere. Cu toate că fabricantul avea 48 de ani și fata numai 15, s-a căsătorit cu ea după trei săptămâni.

Acest om bogat a dăruit tinerei sale soții bijuterii de mare valoare și a înconjurat-o de lux, dar tânăra soție a fugit într-o noapte, fără să uite să ducă cu ea toți banii lichizi ce se găseau în casă și bijuterii în valoare de 100.000 dolari.

Din acest moment a început viața aventuroasă a acestei femei. A călătorit prin toate orașele din Statele Unite și America de Sud. În fiecare oraș purta alt nume, uzând de actele false ce i le procura o societate de falsificatori din San Francisco. Prin frumusețea ei și felul de a se purta, atrăgea repede atenția bogătașilor și în toate părțile a găsit oameni care nu doreau decât să se căsătorească cu ea.

Doamna Adriana Mac Slean s-a căsătorit în mai multe orașe de 49 de ori sub diferite nume, dar întotdeauna fericirea n-a durat mai mult de câteva luni, ba câteodată numai câteva săptămâni. Aventuriera știa întotdeauna să înșele buna credință a soților ei, cari de obicei o încărcau cu tot felul de daruri. Când avea bani și bijuterii suficiente, dispărea.

Poliția a început să o caute în toate orașele din Statele Unite, dar ea a fost destul de dibace ca să se sustragă acestor urmăriri și să fugă în Mexic și de aici, în Brazilia.

În toate orașele escroaca își juca rolul admirabil și se înconjura întotdeauna de o aureolă romantică. Odată era pricipesă rusă, altă dată fiica abandonată a unui aristocrat englez sau fiica nelegitimă a unui bancher de renume mondial. Câteodată se mulțumea și cu rolul fiicei unui profesor sau al unei preotese divorțate. În San Paulo era pe punctul de a fi descoperită de un detectiv particular, care fusese trimis de un fost soț al ei, spre a o căuta. Într-o bună zi a dispărut din San Paolo și a părăsit America debarcând în Belgia.

Ultima căsătorie a încheiat-o la Bruxelles, dar în timpul ceremoniei s-a întâmplat un scandal enorm. Unul dintre foștii ei soți a recunoscut-o și s-a dus drept la altar unde a protestat în fața preotului. Adriana a fost arestată. În timpul interogatoriului, ea a mărturisit că s-a căsătorit de 49 de ori și a fost logodită de 600 de ori.

A fost condamnată pentru falsificare de acte și escrocherie, la trei ani de închisoare. După ispășirea pedepsei, escroaca a plecat din nou în America și s-a prezentat la locuința fostului ei soț, Mac Slean, crezând că o va ierta. S-a înșelat însă. Acesta i-a arătat ușa, întrucât între timp se căsătorise cu alta.

Bolnavă și părăsită de toată lumea, frumoasa Adriana a murit într-un spital de săraci, în cea mai neagră mizerie”.

[în „Universul”, anul al 52-lea, nr.93, București, 4 aprilie 1935]

LĂSAȚI UN MESAJ