„De câteva zile Primăria, printr-o ordonanță, a fixat noi prețuri maximale pentru localurile de consumație, în proporție cu scumpetea alimentelor pe piață și la producător.
Eram mulțumiți de intransigența autorităților când – chiar în prima zi de punere în vigoare a noilor prețuri maximale – a trebuit să recunoaștem cât este de greu să se împiedice pofta fără margini de câștig a restauratorilor, cari au știut cu abilitate să anuleze efectele noii măsuri, la adăpost de orice responsabilitate legală.
Trucul la care au recurs spre a putea continua nesupărați banditismul lor este tot atât de ingenios pe cât e de reprobabil.
Spre a nu diminua nici măcar cu o centimă câștigurile lor scandaloase de până acum și fiind constrânși să păzească noile prețuri prevăzute în ordonanță, au micșorat porțiile de mâncare la jumătate. Și de unde până acum plăteai o mâncare cu 8-10 lei, astăzi o porție micșorată la jumătate o plătești cu 5-6 lei.
Pe lângă asta, au pus pe listă două feluri de mâncări: tarifate – conform prețurilor maximale și netarifate, cari în realitate nu numai că nu sunt netarifate, dar sunt chiar prea tarifate.
În lista mâncărilor tarifate nu găsești decât o supă de cartofi, iahnie de fasole, o mâncare sau două cu carne și nici o friptură, pe când în cealaltă listă găsești tot felul de mâncări cu prețuri scandaloase.
Astfel, o friptură pe care înainte o plăteai cu 10 lei azi – pe lista tarifată n-o găsești, iar pe lista cealaltă o plătești cu 14 lei.
Și pentru ca să constrângă pe bietul consumator să mănânce din cele cari nu au prețuri maximale, în mai puțin de o jumătate de oră, una câte una, toate mâncările cu prețuri maximale se șterg de pe listă sub cuvânt că s-au terminat.
Așa este cazul restaurantului New-York, care duminică seara la ora 8 și jumătate nu mai avea pe listă nici o mâncare cu preț maximal.
Așa că noile prețuri maximale, în loc să aducă o ușurare consumatorului au dat prilej restauratorilor să speculeze cu mai multă neobrăzare ridicând prețurile tuturor mâncărurilor, iar pe cele tarifate reducându-le cu mult – ca proporție – sub reducerea de preț impusă de noua ordonanță.
Spre a se înlătura toate mijloacele nerușinate de speculă ale patronilor de restaurante, e nevoie în primul rând de a se fixa cantitatea minimă pentru fiecare porție, precum și un minim de feluri de mâncare cu obligația, firește, de a se prepara în cantitate suficientă, pentru a nu se termina după ce au servit câteva porții.
Totodată credem că e nevoie să se exercite un control riguros în timpul mesei nu numai restauratorilor, ci și clienților, cari sunt de asemenea pasibili de pedeapsă dacă, plătind alte prețuri decât cele fixate, încurajează banditismul patronilor de restaurante”.
[„Patria”, anul II, nr.266, Cluj, 14 decembrie 1920]