DISTRIBUIȚI

Femeile din vestul țării care au peste 50 de ani vor putea beneficia din acest an de mamografii gratuite, în cadrul unui program de screening finanțat din fonduri europene. Spitalul Clinic Municipald e Urgență Timișoara este implicată, alături de Institutul Oncologic din Cluj, iar din banii alocați se va cumpără inclusiv o unitate mobilă de screening.

Programul a început în septembrie 2020 și va dura 39 de luni, până în decembrie 2023. Numele complet al programului dedicat femeilor cu vârsta între 50-69 de ani este „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân – etapa II – Regiunile de dezvoltare: Nord-Vest, Vest“. ”Este un program regional de prevenție, diagnostic precoce și tratament precoce al canceurlui de sân, în parteneriat cu Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj Napoca. Prin acest proiect se intenționează să se implementeze la nivel regional un program de screening, prin mamografii gratuite, pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50-69. 40.000 de femei vor beneficia de aceste 40.000 de mamografii. Am încheiat protocoale cu consiliile judeșene din Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad. Femeile vor fi informate, vor primi scrisori de informare, și vor fi sprijinite cu transport gratuite dacă e necesară aceasăt cheltuială”, a declarat medicul ginecolog Olimpia Oprea, coordonatorul programului.

Proiectul are o valoare totală de 38.255.781,03 de lei, cu 98% finanțare de la UE, prin Programul Operațional Capital Uman, iar el se implementează atât în regiunea de vest, dar și în regiunea de nord-vest. Prin acest proiect se vor realiza centre de de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân la Spitalul Municipal din Timișoara și la Institutul Oncologic din Cluj, se va achiziționa o unitate mobilă de screening pentru institutul din Cluj, care va realiza mamografii și în regiunea de Vest, a unui mamograf fix la spitalul din Timișoara și  a unui sistem integrat de stocare a mamografiilor. ”Se va achiziționa o unitate mobilă de screening care va funcționa între cele două regiuni. În județele vecine, se vor putea realiza mamografii în reședințele de județ sau în orașele unde există mamografii digitale. Se va face un registru de screening în concordanță cu Registrul de cancer, care există doar în Regiunea de Nord-Vest”, a explicat Olimpia Oprea.

 

138.000 de femei vor primi scrisori cu broșuri și pliante informative. De asemenea, va exista un call-center dedicat acestui proiect la Spitalul Municipal, se va întocmi un registru regional de screenind pentru cancerul de sân, o bază de date cu furnizorii de servici de screening, o planificare a furnizări acestor servicii, precum și o campanie de informare. Proiectul va începe propriu-zis în luna mai.

Spitalul Municipal mai are în desfășurare astfeld e programe de screening. Unul este pentru femeile cu vârstele cuprinse între 25-64 de ani, pentru depistarea cancerului de col uterin, iar altul este pentru depistarea cancerului tiroidian.

LĂSAȚI UN MESAJ