DISTRIBUIȚI

Timișoara va găzdui în premieră un eveniment ce rezoenază cu toleranța sa atât de bine cunoscută altădată. Timișoara Refugee Art Festival va avea loc în perioada 17-20 iunie și este unic în Europa de Est.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația LOGS și va avea loc în mai multe locații din oraș. Contextul e cel binecunoscut din ultimii ani, cu refugiați din Siria și Ucraina, care fug din calea războiului. ”România a avut anul trecut o triplare a cererilor de azil față de anii precedenți. De asemenea, anul 2022 aduce 100.000 de avize de muncă, cel mai mare număr de avize de muncă pentru cetățenii NON EU pentru România. Și, nu în ultimul rând, provocarea crizei din Ucraina, cere o evaluare corectă a modului în care România este pregătită să integreze străinii care ajung în România, fie că ne referim la refugiați NON EU sau din Ucraina, fie la  muncitori, studenți sau imigranți căsătoriți cu cetățeni români. La LOGS, noi oferim asistență solicitanților de azil, refugiaților și imigranților exact în această direcție, de a crea o comunitate primitoare și inclusivă în Timișoara și de ce nu, în România”, spune Flavius Ilioni-Loga, președintele asociației.

Festivalul are loc sub sloganul „Better Together”. Deschiderea va fi vineri, 17 iunie, de la ora 19, la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Ulterior, se va inagura instalația electrică a Reginei Damian, ”Bullets and love”. Opera artistei din Turkmenistan ne arată conflictul din inima celor ce își părăsesc patria, de frica morții. Tot în Piața Libertății va fi o expoziței a grupului de ucraineni Pictoric. Sâmbătă, la Faber, ucraineanca Vanessa Serbul va cânta în deschiderea lui Beck Corlan, ce va urca pe scenă la ora 20.

Duminică, la Muzeul Satului, între orele 11-14 va fi organizat un prânz intercultural. Școala de circ va oferi acolo un spectacol și un atlier de circ, iar copii vor putea face și un tur ghidat al muzeului. De la ora 19, în Piața Sfântu Gheorghe s eva juca piesa ”Animal Crossing”, a celor de la Teatrul Basca. În 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului, de la ora 20, se proiectează documentatul ucrainencei Ana Gorlova, ”T,his rain will never stop”, despre familia Suleyman din Siria, care fuge de răzdoi în Ucraina.

Intrarea e liberă. Iată programul complet:

VINERI, 17 iunie

19:00 Deschiderea oficială a Festivalului

Centrul de Proiecte, Str. V. Alecsandri 1

19:15 Bullets and Love, instalație artistică de Regina Damian

Piața Libertății

20:00 Ukraïna.pic, expoziție de afișe ale ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric

Piața Unirii

Curatori: Daniel-Petru Gagiu, Florin Arhire, Alin-Adnan Vasile, Coorganizator: Asociația Contrasens

 

SÂMBĂTĂ, 18 IUNIE

16:00-18:00 Atelier de colaj pentru familiile refugiaților, susținut de Ioana Cociș și Mirela Stoeac-Vlăduți

MV sci-art Center, Bulevardul Mihai Viteazu 1

20:00-22:00 Concert Beck Corlan. În deschidere: Vanessa from Odessa & Friends

Faber, Splaiul Peneș Curcanul 4-5

 

DUMINICĂ, 19 IUNIE

11:00-14:00 Picnic intercultural. În program: brunch cu mâncare gătită de refugiați, ateliere și spectacol de circ, tur ghidat al Muzeului Satului Bănățean.

Muzeul Satului Bănățean, Strada Avram Imbroane 1

19:00-20:00 Animal crossing, spectacol al Teatrului Basca

Piața Sfântu Gheorghe

 

LUNI, 20 IUNIE, ZIUA MONDIALĂ A REFUGIATULUI

16:00-17:30 Atelier de benzi desenate pentru copii și adolescenți refugiați, susținut de Institutul Francez

Institutul Francez, Bd. C.D. Loga 46

16:00-18:00, Atelier de autoreprezentare culturală, susținut de Mihaela Ciutacu și Mihaela Tilincă de la Asociația Culturală Diogene

Institutul Francez, Bd. C.D. Loga 46

19:00-20:45, Această ploaie nu se va opri niciodată (2020, Ucraina, Irak, Germania, Siria), documentar al regizoarei ucrainene Ana Gorlova, cu subtitrare în limba română.

Cinema Victoria, Strada Ciprian Porumbescu 2

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ