În calendarul evenimentelor din Timișoara în acest an 2023 este inclus și Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital (International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival). Parte a proiectului ”Patrimoniul sub reflectoare”, desfășurat din 4 mai, evenimentul a fost popualrizat foarte recent de Universitatea Politehnică din Timișoara.
Început deja de mult, festivalul are loc până la data de 30 iulie. Se vor organiza, în principal, demonstrații de realitate extinsă din domenii ale culturii, istoriei, științei, educației și instalațiilor. Locațiile sunt centrul Experimentarium, de la Parcul Rozelor, unde se află și Muzeul Tehnic al UPT, la Cazarma U, pe holul clădiri facultății de Electro, dar și la Muzeul Național al Banatului. Evemimentul primește și fonduri norvegiene și reunește curatori, artiști digitali, profesori și studenți din țări precum România, Norvegia, SUA, Austria, Italia, Danemarca, Lituania. În acest conetxt se va organiza Conferința Internațională NETTIES, Networking Entities, organizată împreună cu asociația internațională IAFES , plus un atelier dedicat industriilor creative, în 25-26 mai.
Cazarma U este un spațiu readus la viață recent, iar acolo s-a deschis și Digital Cultura Space. Tehnologia realității agumentate eprmtie explorarea de sus a celor cinci cartiere din povestea Patrimoniului sub reflectoare: Iosefin, Elisabetin, Fabric, cetății și girocului. Sunt disponibile clipuri 3D, imagini scanate în 3D, iar ochelarii VR vă vor purta prin 360 de clădiri. Se vor prezenta la locație, în premieră, lucrarea ”Tipare ale poeziei a artistului Marius Jurca”, o adaptare a poeziilor originale ale lui Robert Șerban, într-o instalație interactivă multimedia. Autoarea norvegiană Ingrid Kristensen Bjørnaali din Norvegia va prezenta în premieră a instalației video 3D Land Bodies, Decomposing Mass (Corpuri de pământ, descompunerea materiei) despre ecosistemul turbăriilor și a peisajelor nordice din țara fiordurilor. Programul de vizitare e de miercuri până duminică, între orele 16-20, perioada 4 mai-30 iulie.
De astăzi, 22 mai, au început și manifestările în Holul de la Electro, denumit Culture Fun Space. Aplicațiile VR și AR fac ca tehnologia să se îmbine cu distracția. Vor fi și jocuri video cu cele mai recente tehnologii, iar tot ceea ce ține de bogata istorie industrială și tehnologică a Timișoarei se îmbină cu cele mai noi realizări din domeniu de la nivel mondial: Roman Villa in VR ( Tunisia), Suakin Island in VR (Sudan) realizate de VR Company. Există și un Muzeu al Abandonului, realizat de Augmented Space Agency, un stand pe care studenții au ocazia să-l viziteze. Practic, se va intra virtual în Căminul Spital sin Sighetu Marmației, abandonat acum 20 de ani. Există și un stand despre metaverse, al lui Mark Frydenberg, de la Bentley University. Program de vizitare și interacțiune 22 mai – 31 mai 2023, în fiecare Luni – Sâmbătă orele 11 – 16.
De sâmbătă, la Experimentariu și Muzeul UPT s-a dat drumul la cele mai interesante experimente pentru copii și tineri, la Science and Tech Playground. Cu ajutorul unor tutori cu experiență, copiii pot parcurge alegoria simțurilor în povestea cartierelor. Desigur, nu vor lipsi aplicațiile de ultimă generație , alături de inovațiile tehnice din Banat, tehnologiile VR și AR, hologramele, dar nici calculatoare din anii 1980. Vizitatorii vor pueta lua contact cu aplicația Index AR, ce facilitează procesul de învățare, dar și Hiemre Valahe, accesibilă de pe telefoanele mobile. Programul de vizitare e din 22 mai -2 iunie 2023, în fiecare Marți – Duminică orele 11 – 15.
La Muzeul Banatului, la Digital Heritage Dome, de vineri în sălile muzeului, dar și pasajele Bastionului Theresia sunt posibile experiențe imersive. De asemenea, vor exista tururi ghidate și proiecții video interactive. Există în mansadră o expoziție dedicată Girocului, dar și celorlalte cartiere. Program de vizitare Muzeu 12 mai – 23 august 2023, în fiecare Marți – Duminică orele 10 – 18, vizionare instalație video tuneluri publice 19 mai – 4 iunie 2023, în fiecare seară orele 20 – 23.