DISTRIBUIȚI

Anul în care Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii se apropie cu pași repezi, iar Filarmonica Banatul a pregătit deja un program, în mare parte. S-au stabilit mai multe colaborări cu dirijori de top, între care Gabriel Bebeșelea, dar și Cristian Măcelaru.

Fostul director al instituției din subordinea primăriei, Ioan Gârboni, a pierdut procesul prin care contesta notarea sa, la la evaluarea de prelungire a mandatului. Astfel, Ovidiu Andriș rămâne în fruntea instituției, ceea ce firește, este considerat de bun augur de către primarul Dominic Fritz. ”Este cel mai ambițios program pentru Filarmonică de după 1989. Avem opere mari, cu implicarea mai multor muzicieni și cred că într-o vreme în care ne confruntăm cu crize multiple, ecologică, economică și războiul din Ucraina, o să vedeți că acest program propus este unul cu curaj și care afirmă că muzica și cultura au de spus ceva în această lume dificilă. Sunt absolut sigur că cu acest program, Filarmonica se va plasa ca și una dintre cele mai bune instituții de cultură din țară. Și muzica aceasta cântată la Timișoara va răsuna în toată România. Intrăm într-o etapă a ambițiilor și lucrurilor mărețe”, a spus primarul Fritz, el însuși fost dirjor.

Ovidiu Andriș spune că de când a venit a lucrat la brandul Filarmonicii, atât în ceea ce privește clădirea, dar și site-ul, cu tot cu o prezență mai vie pe rețele de socializare. Melomanii pot să-și cumpere bilete cu cardul, ceea ce anterior nu se putea, iar din august, când va începe o mini-stagiune de vară, se vor putea lua bilete și direct de pe site. S-au cumpărat trei viori și un fagot nou, iar, cel mai important, spa lucrat la cultura instituțională din instituție, în condițiile în care cu Gârboni erau multe greve ale angajaților. ”Ne dorim ca angajații să fie implicați în procesul decizional și să-i consultăm tot timpul în legătură cu lucrurile care nu funcționează. Am mapat activitățile pe care personalul administrativ le execută și am încercat să creăm un fir roșu. S-a creat o atmosferă de liniște, pentru a face muzică cu bucurie. Acest lucru consider că este cel mai important”, a punctactat Andriș.

Filarmonica va colabora pentru un program coerent cu cele trei teatre de stat din oraș, dar și cu Opera Română.  Inovația în pregătirea anului 2023, vor exista dirijori invitați. ”Înainte exista un sistem în care de la o săptămână la alta se schimbau dirijorii. Trecem la conceptul de a avea dirijori principali invitați , în stagiunea viitoarea vom avea câte doi”, a punctat Andriș. Este vorba de Robert Farkas, de al Orchestra Simfonică MAV Budapesta, Stefan Geiger, care vine tocmai de la  Orquestra Sinfonica do Parana, din Brazilia, Gabriel Bebeșelea, Cristian Măcelaru, dar și violocenlistul Andrei Ioniță. Gabriel Bebeșelea a schițat mai multe concepte pentru 2023, inclusiv cu interpretarea celebrei Gurrelieder, dar și crearea unui cor comunitar. ”Sunt foarte bucuros să iau parte la acest eveniment. Nu cred că e o întâmplare faptul că m-am născut într-un alt oraș care fusese capitala europeană a culturii și pot să-mi aduc aportul la ce se va întâmpla din perspectiva Filarmonicii Banatul”, a spus Bebeșelea.

Există deja conturată o colaborare cu Filarmonica din Gera, iar în ceea ce-l privește pe renumitul Cristian Măcelaru, sunt deja programate concerte sale: 14 decembrie 2022, 14 și 17 martie 2023. De altfel, se va și colaborarea cu Orchestra din Koln, cu care lucrează Măcelaru. Filarmonica Banatul ”tatonează” și colaborări cu Orchestra Națională din Franța, Jazz at Lincoln Center Orchestra, dar și Festivalul Internțional George Enescu, astfel încât ca în septembrie 2023, la Timișoara să aibă loc trei evenimente sub egida renumitului eveniment muzical. Pentru 2023, sunt programate cinci festivaluri proprii: Timișoara Muzicală, în luna mai, Eufonia, în septembrie, Remus Enescu, în septembrie 2023, Festivalulde Muzică Veche, în noiembrie 2023, și gala de Buless-Jazz Kamo, în septembrie.

Evenimentul de deschidere pentru evenimentele culturale din 2023 va avea loc în ultimul sfârșit de săptămânp din februarie. Filarmonica dorește să facă și eveniment în alte locații, în tradiția începută de Gârboni, precum Sinagoga din Cetate, Sala Barocă a Muzeului de Artă, Mansarda Basitonului Theresia, Piața Sfântu Gheorghe, Piața Unirii, Piața Libertății, dar și spectacole în cartiere și o colaborare cu spectacole la Teatrul ”Traian Grozăvescu” din Lugoj. Stagiunea actuală se termină vineri, cu ”Recviem” de Verdi. În stagiunea care se încheie vineri au fost 50 de concerte, 31 de recitaluri, 14 concerte și recitaluri în parteneriat, dar și patru concerte educaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ