Vineri la Cinema Victoria se proiectează, în premieră, filmul Un viitor luminos (Il sol dell’avvenire). Pelicula făcută în țara care a dat lumii capodopera Cinema Paradiso, Italia, critică ceea ce a ajuns filmul astăzi, în era streamingului. 

Personajul principal al filmului este Giovanni, un cunoscut regizor italian. el urmează să înceapă munca la un film politic, despre invazia soviectivă din Ungaria din 1956, dar are probleme în căsnicie, producătorul său este în pragul falimentului și e copleșit de schimbările din industrie. Regizorul trebuie, astfel, să se adapteze. Povestea cineastului pentru care răsare soarele e spusă de regizorului Nanni Moretti și a făcut o treabă bună, căci pelicula are trei nominalizări la Palme d’Or la Cannes 2023. ”Este un film despre cinema. Povestea unui cineast a cărui viață a fost mereu punctată de cinema, iar filmele sale l-au însoțit dintotdeauna. Giovanni realizează un film cu acțiunea setată în 1956, în timpul invaziei sovietice a Ungariei. Crede ferm în acest proiect: este convins că este necesar să se spună povestea Partidului Comunist Italian din acea perioadă și cum a ratat șansa de a se desprinde de Uniunea Sovietică pentru a urma o cale independentă. Dar astăzi, nimeni nu își amintește de aceste evenimente, lumea s-a schimbat și, odată cu ea, modul în care se fac filmele”, spune regizorul filmului, Nanni Moretti.

Din distribuție face parte actrița Margherita Buy, care a mai jucat în ”Trei piani” (Trei pianuri) și „mia madre) ”Mamam mea), regizat tot de Moretti, dar și Silvio Orlando, care a jucat în serialelel ”The Young Pope” (Tânărul papă) și ”The New Pope” (Noul papă). În fil joacă și Mathieu Amalric, care a jucat și în ”The Grand Budapest Hotel” (Marele Hotle Budapesta). Mesajul filmului este unul pozitiv. „Chiar dacă lumea din jurul său este din ce în ce mai dificil de descifrat și acceptat, Giovanni nu vrea să cedeze în fața unei realități dezamăgitoare. Și mai presus de toate, nu vrea să renunțe la visul de a putea schimba această realitate. Iar dacă viața și istoria nu-i permit asta, atunci cinemaul, cu forța și energia sa contagioase, transformă realitatea și face posibile visele”, mai spune Moretti.

Filmul rulează vineri, la cinema Victoria.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ