Suntem capitala europeană a culturii, iar cinematograful Victoria din Bălcescu e singura locație culturală terminată. Aici va avea loc festivalul „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, care mai are loc și la București și Cluj Napoca.

Șase filme vor fi proiectate pentru publicul larg. ”Cei opt munți/ Le otto montagne ”, va deschide ediția. Câștigător la Premiile Cannes în 2022 descrie prietenia de patru decenii dintre doi tineri pasionați de munte, Pietro și Bruno. Filmul este inspirat de bestseller-ul lui Paolo Cognetti și îi are în rolurile principale pe Luca Marinelli și Alessandro Borghi. Co-regizoarea filmului, Charlotte Vandermeersch, va fi rpezentă la festival. Și artistul Yuri Ancarani, care a realizat ”Atlantida/ Atlantide”, va fi prezent, de asemenea, la festival. Pelicula spune a tinerilor din insula Sant’Erasmo din laguna venețiană, în speță, a traficantului de droguri Daniele. Filmul a câștigat Marele Premiu la Luxembourg City Festival 2022.

Nu vor lipsi nici poveștile despre mafioți. ”Pentru Chiara/ A Chiara”, realizat de Jonas Carpignano o are ca personaj principal pe tânăra care descoperiă la 15 ani că tală ei e implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză. Rolul Chiarei i-a adus tinerei Swamy Rotolo premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță în rol principal, iar ce regizorul Jonas Carpignano a câștigat Label Europa Cinemas la Cannes 2022 pentru acest film. Pelicula face parte dintr-o trilogie, alături de ”Mediterranea” și ”A Ciambra”. ”Spărgătorul de oase” Spaccaossa de Vincenzo Pirrotta arată cum oamenii din Palremo, de sărăcie, își zrobeau oasele, pentru a încasa asigurările. Joacă actorii Salvatore Ficarra și Valentino Picone, iar regizorul e Vincenzo Pirrotta .

Pe ecrane va rula și comedia ”Eu și Spotty/ Io e Spotty”, realizată de Cosimo Gomez. Filmul spune povestea unui grafician singuratic și introvertit, care poartă un costum de câine. Filippo Scotti e în rolul principal, iar filmul a fost premiat în cadrul unui festival de la Taormina. În fine, ”Milano calibrul 9/ Milano Calibro 9”, este un neo-noir din 1972, într-o versiune restaurată. Regizorul Ferdinando Di Leo  spunea povestea lui Ugo Piazza, jucat de Ugo Piazza, un fost deținut ce revine al vechile obiceiuri. Frumoasa Barbara Bouchet joacă în filmul considerat de Quentin Tarantino cel mai bun noir italian.

La Timișoara, festivalul are loc în perioada 30 martie – 2 aprilie. Biletele se găsesc pe siteul eventbook.

LĂSAȚI UN MESAJ