Timișorenii sunt invitați să vizioneze un film memorabil, ”Experimentul Pitești”. Documentarul va fi proiectat la Cinema Victoria, din Bălcescu.

Documentarul este realizat de regizoarea regizoarea Victoria Baltag. Începută în 2011, a fost finalizat în anul 2022. Filmul tratează monustruozitățile regimului comunist, care a torturat opozanți ai regimului comunist în perioada 1949-1952, la Pitești. Gheorghe Gheorghiu-Dej a pus capăt celui mai monstruos experiment de reeducare, creat de gruparea paukeristă a comuniștilor. Chiar Alexandr Soljenițîn l-a denumit ‘cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est”  si „cea mai mare barbarie a lumii contemporane”. În temniță au suferit bătăi și torturi inimaginabile, apropiate de literatura lui Orwell, studenți, simpatizanți ai liberalilor sau tărăniștilor, dar și ai legionarilor sau evrei sioniști. 

Anul capitalei culturale cade ca o mănușă pentru eveniment. ”Lung-metrajul despre Experimentul Pitesti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii …..în artă, știință, cultură.  Și eu, și  echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Va doresc vizionare plăcută, liniștită, aducătoare de gânduri bune”, spune regizoarea filmului.

Filmul va  consemna și o strângere de bani pentru actorii care au jucat timp de 11 ani în documentar. Biletele se pot lua de la fața locului, dar și online, de la adresa https://eventbook.ro/film/bilete-experimentul-pitesti-cinema-victoria. În sală va exista și o cutie de donații. Ion Caramitru va fi și el prezent la Timișoara. Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Iată programul:

Program: 

 8.00-8.30 Pm – intrarea spectatorilor si a invitatilor in sala 

8.30pm-8.35 pm  – 2 minute introducere din partea Doamnei manager al Cinematografului Victoria    

8.35 pm  – 2 minute introducre  despre film de catre  regizoarea Victoria Baltag 

8.40- 10.00 – vizionare film 

10.00-10.15  – sesiune Q&A 

LĂSAȚI UN MESAJ