Caravana ROD, realizată de Asociația DocuMentor , ajunge sâmbăta aceasta în Serbia. La Novi Sad va fi proiectat filmul ”Păr”, unul care povestește poveștile bărbaților care purtau păr lung și erau persecutați pe timpul regimului comunist.

Filmul, regizat de Florin Iepan și montat de Călin Meda va fi proiectta sâmbătă, la roa locală 18, al Centrul Cultural Svilara (n.r. mătăsăria, în traducere) din Novi Sad. Povestea e inspirată de pătațania fratelui lui Florin Iepan, Tavi Iepan.În ani optezci, alături de chitaristul Adrian Popescu, Tavi Iepan a fost arestat din pricina pletelor. Cei doi membri fondatori ai trupei Cargo au fost bătuți și puși să-și tundă unul altuia părul cu foerfecuțe de unghii. Au scăpat salvați de tatăl basistului de la Cargo, Tibi Gajdo, care era procuror militar.

La vremea respectivă, întâmplarea a și fost povestită la Radio Europa Liberă. De asemenea, există și o fotografie cu Florin Iepan și cei doi, cu ochii tumefiați. Regizorul s-a îmbrăcat precum securiștii vremii, cu palton de piele și ochelari de soare. Documentarul include și imagini surprinse de cineaști amatori încare apar personaje ale boemiei artistice de pe finalul perioade comuniste din Timișoara și Arad, precum regizorul de teatru Ștefan Iordănescu sau scriiotorul Mircea Mihăieș.

De asemenea, sunt și imagini de la concertul trupei Blood, Seat ant Tears de la finalul anilor șaisezi din București. La finalul proiectării documentaruluiva urma o discuție liberă despre limitele libertății individuale în România lui Ceaușescu și Yugoslavia lui Tito, moderată de scriitorul timișorean Goran Mrakic și Zoran Pantelic, directorul New Media Center Kuda din Novi Sad, care a colabort cu DocuMentor la acest eveniment.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ