La mijlocul lunii va avea loc o nouă ediție a Festivalului Ceau, Cinema!. Va exista și o secțiune necompetițională, ”Filme bănățene”, cu 11 pelicule.
Secține va cuprinde un lunmetraj de ficțiune în premieră în România, dar și două documentare în avanpremieră. De asemenea, vor fi și opt filme cu actori, regizori sau platouri de filmare în Banat. Toate proiecțiile vor fi urmate de discuții cu echipele de filmare. ”Am încercat încă de la primele ediţii să-i încurajăm pe creatorii locali de film, arătându-le realizările la festival. Această secţiune, firavă la început, a devenit de-a lungul timpului tot mai consistentă. Dovadă e selecţia din acest an, când avem un număr record de filme bănăţene, ceea ce este extrem de îmbucurător. Suntem nerăbdători să le arătăm publicului şi să discutăm despre ele cu realizatorii lor”, spune directorul artistic al Ceau, Cinema!, criticul de film Ionuţ Mareş.
În ”Clara”, o coproducție româno-germană joacă actrița timișoreană Olga Torok. Debutul regizorului timișorean Sabin Dorohoi spune povestea unei profesoare din România ajunsă dădacă în Germania. Copilul de acasă dispare și ea se întoarce în satul natal, pentru a-și asuma eșecul ca mamă. Filmul a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul de la Cottbus. Regizorul, Olga Torok și Claudia Ieremia vor fi prezenți la proiecție. Regizorii timișoreani ce au creat filmul Superhombre, despre Horia Colibășanu, vor fi prezenți cu noul documentar ”Apa și talpă”. Tibi Ușeriu, Corneliu Buliga, Eva Hochbauer, Toma Coconea și alți cinci alergători de anduranță pornesc pe Via Transilvanica.
Alt documentar din acest an prezentat în avanpremieră este ”Un mal rebel”, al timișoreanului Bogdan Pușlenghea, creatorul Swamp City și este despre Doru Chirondea, un poet timișorean prea puțin cunoscut. El a început să scrie versuri în SUA, în a doua parte a anilor ’80. Ajunge cunoscut în lumea de nişă a fanzinelor şi a revistelor literare independente. În Timișoara revine și face lansări de carte obscure. Alte opt scurtmetraje vor fi promovate la festival. ”Perfect Two”, din 2022, este cu actrița timișoreană Ioana Iacob și făcut de Xandra Popescu. Se va proiect și un film, ”Sentimental storiers”. al regizoarei, selectat la Festivlaul de la Veneția, ”Sentimental Storiers”, din 2023
”Două vorbe, trei minciuni” e un documentar din 2023, nominalizat la Premiile Gopo. Joacă actorul timișorean Ovidiu Mihăăiță și regizorul e Ioachim Stroe. Se va proiect și un scurtmetraj hibrid filmat parţial la Timişoara, „Claudia (Working Title)”. Protagonista Claudia Maftei e timișoreancă, iar filmul lui Adrian Sitaru e filmat parțial în capitala Banatului. Și filmele regizorului timișorean Ioan-Alexandru Sîrbu, ”Circ” și ”Aprindem o lumânare când se ia curentul”, ambele din 2023 vor fi proiectate. S-a inclus și ”Mistrețul cu colți de argint”, o animație a lui George Sorinca, tânăr cineast din Arad, dar și scurtmetrajul fantasy ”Still Life”, făcut anul trecut de Sami Al Mouallem, realizat în cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii de Vest din Timişoara.
Festivalul Ceau, Cinema! are loc anul acesta între 17-21 iulie.