DISTRIBUIȚI

În plină situație extrem de tensionată în coaliție, prim-ministrul Florin Cîțu a venit sâmbătă în vizită în vestul țării, pentru a-i convinge pe liberali să-l voteze în 25 septembrie. Cu adversatii politici care se adună tot mai mult în jurul lui, premierul a încercat să dea o impresie de calm și de liniște. Întrebat despre creștere monedei euro, fostul finanțist Cîțu a spus că leul este o monedă foarte….stabilă.

Cîțu a vrut să dea impresia că e convins că nu va fi dat jos din fruntea Guvernului. ”Am avut o discuție foarte relaxată. La Timișoara mi-am prezentat moțiunea și câteva simulări și garanții pentru colegii mei. Am intrat în această guvernare și am spus clar că voif ace refroem și mă voi ține de cuvânt. Meajule ste foarte clar pentru toți românii: la fiecare obstacol care apare, eu nu dau înapoi , iar cei care nu fac reforme alături de mine mai și pleacă câteodată (n.r cacofonia îi aparține lui Cîțu). Eu asta le-am spus românilor. Al doilea mesaj a fost despre România liberală. România liberală este o stare de spirit, de aceea ne urscă pe noi socialiștii, pentru că nu poți legifera împotriva ei. A fi liberal înseamnă ceva special. Proprietatea privată este sfântă, antreprenorii sunt niște eroi, libertatea individuală, libertatea economică, toate aceastea constituție România liberală, iar moțiunea și planul de reviograre au atătat cum vom face România liberală. I-am rugat pe colegii mei să nu s emai gândească doar la 2024. I-am rugat să se obișnuiască că (nr. cacofonia premierului) noi avem responsabilitatea de a guverna România cel puțin 8 ani de zile, prin Programul Anghel Saligny, prin PNRR, fondurile europene, investițiile de la buget, toate se întind dincolo de 2024, până în 2028”, a spus Cîțu, despre cele-a spus liberalilor prezenți în număr mare la sediu.

Premierul a fost ”flancat” de o adevărată echipă de liberali la prezidiu la conferința de presă. Alături de Cîțu s-au așezat Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi, Rareș Bogdan, Ain Nica, Dănuț Groza și Ben-Oni Ardelean.  Rareș Bogdan a avut intervențiile cele mai ”curajoase”, deși presa nu i-a adresat absolut nicio întrebare, în care îi acuza pe useriști că se aliază cu un trend antieuropean nefiresc. În schinb, Gheorghe Falcă și-a asumat alt ”rol”, acela de a tot face semne că ”delegația” trebuie să se grăbească spre Târgul Vicii și Delicii din Arad, mai ales când întrebările au devenit incomode. Altfel, cu așa ”gardă pretoriană” , Cîțu a declarat că Timișoara îl ajută să se încarce de energie pozitivă. ”Plec cu un sentiment foarte bun. De fiecare dată când vii aici, parcă te încarci altfel. Îți dă o energie pozitivă”, a spus premierul, conștient că e înconjurat de multe ”pumnale” ale inamicilor în țară.

Florin Cîțu a precizat că nu vrea să rupă coalițai de guvernare, conștient că altfel, PNL riscă să piardă puterea, și așteaptă alt ministru al Justiției propus de USRPLUS. ”Eu am arătat după evenimentele din primăvară că pot foarte ușor trece peste declarații contondente și înțeleg că, în vâltoarea dezbaterilor, oameni exagerează. Aștept propunerea de ministru al Justiției. Este cea mai simplă soluție”, a spus Cîțu.

Premierul a punctat că nu a văzut atât de mult interes al partenerilor de guvernare pentru a legifera, spre exemplu, Legea consumatorului vulnerabil, care ar mai aduce reglaje la piața energiei, una care tinde să scape de sub control.  Cursul valutar este alt aspect care scapă de sub control, dar Cîțu a surprins și a spus că moneda națională rămână stabilă, pentru că așa spun indicatorii BNR. ”Prețurile într-o economie de piață cresc și scad. Dacă ne uităm la evoluția monedei naționale, este cea mai stabilă. Nu o spun eu, ci o spune BNR. Sunt experții la care trebuie să ne raportăm când ne uităm la evoluția monedei naționale”, a comentat Florin Cîțu, întrebat de publicația noastră când crede că va ajunge un euro să valoreze 5 lei.

Liberalul a comentat și controversatul subiect al studiilor sale din SUA, cu o dezvlăuire în premieră la Timișoara, cum a obținut una dintre cele două burse pe care susține că le-a avut și care i-au permis să stea câțiba ani peste Ocean. ”Au fost două burse, una națională, a statului american, și a doua, a colegiul, care a plătit jumătate din cheltuieli. Tuition, taxele de școlarizare, au fost plătite de o facultate. Era o bursă pentru Europa de Est. Am câștigat-o după ce am scris un eseu, care era despre Revoluția română”, a declarat prim-ministrul, la solicitarea Timișplus în timp ce Falcă devenea tot mai impacientat.

Publicația noastră l-a întrebat și de ce nu s-a dat decizia de a finanța noul stadion de mare capacitate al Timișoarei, în condițiile în care la finalul lunii mai, ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a vorbit la Timișoara despre o asemenea decizie în luna iulie. ”O să verific și o să întreb. Probabil e în procedură de avizare undeva”, a mai răspuns Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ