Autoritățile au confirmat oficial luni că cei 56 de porci incinerați la Bucovăț aveau pestă porcină africană. Analizele realizate de Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Timiș au fost confirmate de Institutul de Diagnostică și Sănătate Animală din București. În acest moment, se face ancheta epidemiologică, se face dezinfecția zonei, iar autoritățile vor trece la verificări în zonele de protecție și supraveghere.

Boala a apărut la o exploatația a unui locuitor din Bucovăț, care crește porci din rasa mangaliță. După ce în Centrul Local pentru Combaterea Bolilor s-a luat decizia ca porcii să fie uciși și incinerați, s-a solicitat un incinerator mobil din județul Dâmbovița. ”Prima parte a operațiunii s-a efectuat cu succes. A fost foarte bine, pentru că ne-am mișcat bine. Sâmbătă la ora 22 am cerut incineratorul. A doua zi, la 16,30, incineratorul era deja acolo. La 21,30, agregatul era funcțional. Între orele 22 și 6 am reușit să incinerăm toți cei 56 de porci. În continuare, incineratorul a fost dezinfectat, este pregătit pentru deplasare, mai așteaptă două-trei ore pentru a se răci complet. O echipă de medici de la DSVSA Timiș sunt cu echipamente de dezinfecție. Din punct de vedere sanitar, prima parte a operațiunii s-a încheiat. Urmează ca mâine să facem din nou  dezinfecția intermediară”, a spus directorul DSVSA Timiș, Flavius Nicoară.

Confirmarea pestei aduce după sine alte măsuri. Acum urmează verificările în zona de circulară de protecție, pe o rază de 3 km, cu care se începe, și care cuprinde localitățile Bucovăț, Bazoșu Nou și Remetea Mare. Apoi, se vor face verificările în zona circulară de supraveghere, pe o rază de 10 km de la Bucovăț, care are o arie mai largă și cuprinde localitățile Giarmata, Ianova, Izvin, Bazoșul Vechi, Dragșina, Moșnița Veche, Moșnița Nouă, Albina, Urseni, Chișoda, Rudicica, dar și zona de est a municipiului Timișoara. Fără analize, niciun alt porc nu va fi sacrificat. ”Am primit rezultatele de la București, de astăzi avem focar de pestă porcină confirmat. Nu se face nicio sacrificare până nu apare o suspiciune de boală”, a explicat directorul DSVSA Timiș. Echipele de medici vor recolta probe biologice care vor fi analizate laboratoarele de biologie moleculară ale DSVSA Timiș și, respectiv, IDSA București.

Exploatația noncomercială de la Bucovăț unde s-au îmbolnăvit porcii era una cu condiții bune, în care porcii aveau toți crotali și erau în evidența DSVSA Timiș. Acum se face ancheta epidemiologică pentru a afla sursa bolii. ”Ancheta epidemiologică este aproape încheiată. Din datele preliminarii reiese că în această exploatația nu au fost introduși porci noi în ultimul an. Erau doar porci crescuți de om, avea vieri și scroafe. Sunt trei direcții pe care se merge. Unu, omul nu-și producea toate furajele în gospodăria proprie, 75% dintre furaje erau cumpărate: porumb, lucernă, fâneață. Având o gospodărie frumoasă, eu vă spun că nu am văzut porci așa frumoși, avea foarte mulți cumpărători și vizitatori. Omul este principalul vector de transmitere a pestei porcine. De asemenea, acum 20 de zile, domnul a cumpărat o camionetă din județul Arad, din localitatea Macea, de la un vânător”, a mai spus Flavius Nicoară. Se exclude transmiterea virusului de la mistreții din Timiș, pentru care testele din acest an nu au relevat niciun focar de pestă.

Guvernul lucrează la un proiect de lege prin care se va restricționa creșterea porcilor de către cei care nu au ferme profesioniste. ”Este o măsură dură, dar necesară, pentru că altfel, se va ajunge la interzicea totală a creșterii porcilor în România”, a precizat Flavius Nicoară. Omul doar transmite pesta porcină africană, nu se și îmbolnăvește de această maladie.

LĂSAȚI UN MESAJ