Miercuri și joi are loc ediția a IX-a a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la Români”, iar spectacolele vor avea loc la Iulius Town. În acest an, la evenimentul organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș va răsuna muzică din Banat, Ardeal, Maramureș și Moldova.

Locația este Timișoara Convention Center de la Iulius Town, unde vor sosi ansambluri profesioniste de dans popular din Timișoara, Iași și Baia Mare, pentrua încâtna publicul. Evenimentul începe miercuri, 9 noiembrie, de la ora 18,30, cu un recital a care vor cânta nume importante din muzica folclorică: Liliana Laichici, Ramona Vița, Stana Stepanescu, Georgiana Vița, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, Ciprian Roman, Ciprian Pop, Bogdan Toma și Alin Didraga. Artiștii vor fi acompaniați de Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, condusă de dirijorul Sebastian Roșca.

Coregrafia pentru seara de miercuri e realizată de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu. Spectacolul va include și ”Sorocul,” ”Jocul salbelor de la Ciuchici”, ”Ardeleana lui Ioane de la Cornereva”, brâuri și jocuri de doi de pe Valea Bistrei sau jocuri de pe Valea Șieului (Maramureș). În premieră, vor fi jocuri din Calea Hârtibaciului (zona Sibiului), în premieră pentru festival: ”Fecioreasca rară din satul Retiș”,”Purtata la Învârtită, ” ”Hațegana sau Învârtita Deasă”. De asemenea, Ansamblului Profesionist Banatul  va dansa ca în Valea Almăjului: brâul în contratimp, jocuri de doi, ardeleana pe cerc, sărita, Brâul lui Boldea.

Evenimentul continuă și joi, 10 noeimbrie, de la aceeași oră 18,30. Dansurile din Banat vor fi pe muzica Andreei Voica, lui Petrică Miulescu Irimică și Danei Gruescu, cu dirijorul Deina Gletin și coregrafia asigurată de Toma Frențescu, alături de instructori coregrafi Maria Topciov și Ciprian David. Din Moldova va dansa Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași și invitații Bălan Andrei, Simona Vasilica Mazăre, Constantin Bahrin, Martinică Claudia și Liță Andrei, cu coregraful Petre Șușu, iar din Maramureș, vin soliști Florentina și Petre Giurgi.

Iuliana Tudor va prezenta festivalul. Conform Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, invitațiile gratuite au fost deja epuizat pe Eventim, anterior trimiterii comunciatului de presă despre eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ