DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost astăzi în vizită la Timișoara, la șantierul pentru viitorul nou corp de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu”. Clădirea multifuncțională va fi una cu multe funcțiuni, inclusiv cu secție de ATI și unitate de primiri urgență, dar și multe paturi pentru marii arși.

Corpul era deja planificat de mult timp, dar proiectul a fost în impas. Este vorba de o clădire ridicată cu sprijin de la Banca Mondială, între corpul principal al spitalului și Casa Auastria. Practic, străduța aceea ce duce, pe lângă bisericuță, la blocurile cu locuințe pentru medici, nu va mai exista. Acolo s-a făcut deja organizare de șantier. de aceea, de la linia de tramvai puteți vedea zilele acestea gardui. Consrucții Erbașu a săpat deja fundația pentru clădire, una mare. Ea va fi conectată cu Casa Austria și Ortopedia și va adăposti și paturi de ATI, și unitate de primiri urgențe, și bloc operator, dar și mult mai multe paturi de mari arși decât există acum în Casa Austria. Și pentru a acoperi cumva imensa nedreptate făcută Timișoarei și vestul țării, când guvernarea PSD a decis să nu avem spital regional, Dorel Săndesc spune că asta va ajunge Județeanul. ”Prin aceste investiții vrem să facem poate din Spitalul Județean primul regional de facto, într-un complex funcțional, modernizat șic are să acopere nevoile de sănătate din zonă”, spune directorul spitlaului.

După Colectiv s-a stabilit să se facă trei mari centre de arși, la Timișoara, Târgu Mureș și București. Rafila spune că a găsit proiectele blocate. ”Erau foarte mici șanse să continue aceste proiecte. Ele erau finanțate de Banca Mondială și atunci am hotărât împreună cu colegii mei să redeschidem capitolul de negoccieri și, lucrul cel mai important, am reușit să obținem o nouă finanțare care să poată să facă posibilă funcționare acestor centre. Centrul de la Timișoara este cel mai avansat. S-a amenajant terenul, sa realizază protecția diverselor tipuri de instalații care există pe teren și în cadrul complexului Spitlaului Județean de Urgență Timișoara va exista această nouă clădire, care să ofere 12 locuri noi pentru pacienții cu arsuri grave sau de nivel intermediar”, a punctat Rafila, după ce a inspectat șantierul.

Acum, la Casa Austria sunt cinci paturi de mari arși. Fiecare centru nou va avea 12, astfel că numărul lor în țară va crește considerabil. Rafila a ținut să spună însă că s-a exagerat abordarea după cazul Colectiv, pentru că nicio țară nu are atât de multe paturi, iar în aceste cazuri, e normal să fie colaborări și oameni tirmiși și în străinătate. ”Nicio țară din lume nu poate să amenajeze atât de multe paturi pentru pacienți arși, care ar pueta să deserveasăc în caz de urgență și catastrofă. Trebuie să existe și posibilitatea rezolvării la nviel național, dar și prin parteneriate. În curând vom semna un parteneriat în acest sens cu Guvernul belgian ca să există o legiferare și un mecanism predictibil”, a mai spus ministrul.

Paturile de mari arși din Casa Austria produc mari costuri. ”Secția cu cele cici paturi din unitatea de arși este cvasi plină cam tot timpul. Este una din secțiile efectiv funcționale și ea reprezintă din punct de vedere al costurilor în continuare o gaură financiară pentru sistem. Bineîneles, nu se pune problema să nu susținem acesți pacienți”, a mai spus Dorel Săndesc. El s-a și lăudat singur, și a spus că rareori se începe un proiect cu același om de la debutul de șantier în România. În 2016 era în ministerul Sănătății, coleg cu Alexandru Rafila. Acum este director la Județean, cu concurs, și grație lui Rafila, care i-a aprobat concursul. Anterior, pentru alți manageri intermediari, precum Craina, Pătrașcu sau Barac, degeaba aproba consiliul de amdinistrație al spitalului concursul, că ministerul nu dădea unda verde.

În stilul lui Săndesc, pentru care Rafila a deschis concurs de manager, după ce ani de zile, Județeanul a avut intermediari, declarațiile de presă au alunecat și în zona electorală. Președintele CJT, Alin Nica, care nu e membru PSD, a subliniat însă cumva că orașul merita Spital regional. ”După o veste foarte proastă pentru Timișoara, atunci când nu ni s-a acordat spitalul regional, iată că trecem printr-o perioadă fastă pentru orașul, județul și reigunea noastră. Eu aveam dubii că acest șantier se va deschide vreodată, după ce începuturile aufost încă din 2016. Atunci a avut bazele contracul cu Banca Mondială. Cei de a Banca Mondială au spus că opt ani de zile sunt suficienți”, a punctat Nica.

Săndesc s-a mai lăudat că va face în fața spitalului, la intrarea principală, o sală de așteptare, mare, inclusiv cu magazine și o cafenea, și că are studiu de fezabilitate și proiect tehnic gata, iar ministerul va da bani de execuție. De asemenea, în spate, clădirea Ortopediei se va extinde, și dorește să facă un centru de excelență pe specializările cu care Timișoara și Județeanul se mândresc, politraumatologia sau neurochirurgia. Această idee e la fază de studiu de fezabilitate.

La vizită a fost invitat și Mitropolitul Banatului, chemat mai tot timpul de Săndesc, desigur, pentru capital de imagine și poate, teamă de Cel-de-sus. Secretarul de stat Alexandru Rogobete, din minister, timișorean pe care PSd îl laudă că a deblocat proiecte, nu a fost adus în scihmb, în față, să vorbească.

LĂSAȚI UN MESAJ