De vineri, la Muzeul Național al Banatului se va vernisa expoziția „Prinț și Sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți (1683-1716)”. Piese de armură militară ale  clasei sociale superioare otomane din timpul Asediului Vienei (1682) vor putea fi văzute de timișoreni, cu ocazia uneia dintre expozițiile-eveniment ale anului 2023 de la Bastionul Theresia.

Sunt 38 de peise expuse, inclusiv cămașa de zale a marelui Pașă, înfrânt la Viena, într-o bătălie decisivă pentru viitorul Europei așa cum o știm astăzi. Expozișia e realizată cu ajutorul Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Baden-Würtenberg. Colaborarea ar fi urmat să fie și cu Muzeul din Berlin, cu obiecte militare mai vechi, dar ei de acolo s-au speriat de războiul din Ucraina. ”Această expoziție nu ar fi avut loc dacă ai noștri colegi din Karlsruhe nu ar fi continuat acest parteneriat. Avem un parteneriat și cu Muzeul din Berlin, dar din cauza războiului din Ucraina nu au mai dorit să aibă loc expoziție. Sunt o țară lângă teatrul de război și nu erau foarte siguri că le mai returnăm piesele. Au pătțit ceva similar în Crimeea”, a spus Claudiu Ilaș, directorul Muzeului național al Banatului.

Ideea expoziției a fost a istoricului medievist Iusztin Zoltan. ”Eu am propus această expoziție. Ideea de la care am pornit este o expoziție excepțională pentru un moment excepțional. Piesele de la Muzeul din Karlsruhe sunt piese excepționale, deoarece prințul de Baden-Baden colecționa doar piese deosebite. Nu veți găsi piese comune pe care soldații de rând le-ar fi purtat”, a punctat Iusztin Zoltan. Istoricul specializat în evul Mediu ne recomandăm din expoziție, cămașa de zale a Pașei, dar și boneta ienicerilor, precum și arcurile, în contextul istoric în care în 1682 armetele din țările creștine ale Europei nu mai foloseau arcașii, însă otomanii o mai făceau. Din partea muzeului românesc s-a implicat mult și expertul conservator Luminița Paul.

Germanii au venit și ei pentru vernisajul de joi deja în Timișoara. ”Suntem bucuroși că am reușit să facem acest proeict minunat. Este o temă europeană, este vorba de secolele XVII-XVIII. În acel război a fost implicată Franța, Imperiul Habsburgic, Imperiul Otoman. În conetxtul războiului din Ucraina, este o temă actuală. Din Baden-Baden a fost și generalul Eugeniu de Savoya, care a participat la cucedirea orașului de la turci. Avem mai multe puncte comune,”, punctat Eckart Kohne, directorul Muzeului din Karlsruhe. Curatoarea Schoole Mustafawy a venit și ea. ”Piesele au venit din 1730 în Karlsruhe și au fost ținute în Sala Eroilor”, a punctat specialistă venită din Germania.

Obiectele expuse vin din colecția Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Baden-Würtenberg. Vor fi prezentate obiecte otomane de război, precum arme sau armuri ale turcilor de la finalul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Piesa de rezistență e Cămașa de zale a pașei Mustafa Tekirdağlı din Rodos, primită de sultanul Mehmed al IV-alea în 1682, cu un an înainte de marele asediu al Vienei. Atunci, cămașa de zale a căzut ca trofeu de luptă în mâinile margrafului Ludwig Wilhelm.

 

Exponatele sunt asigurate cu o poliță de 15 milioane de euro.  Vor fi expuse 38 dintre cele 400 de obiecte ale colecției Türkenbeut: arme, veșminte și piese de harnașament otoman. Vernisajul expoziției va fi în 5 mai, ora 18, în mansarba B1 de la Bastion. Ea va putea fi vizitată până la 12 septembrie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ