DISTRIBUIȚI

Cea mai importantă clădirea barocă din mica Vienă, Domul catolic din Piața Unirii, nu va fi restaurat complet până în aceasta vară. Lucrările au început acum doi ani de zile, iar termenul este 1.7.2021, dar la exterior nici măcar nu s-a început, astfel că în vară, vizitatorii și credincioșii nu vor putea vizita biserica.

Lucrarea este una foarte complexă și se face din fonduri europene. Se lucrează pe două părți, restaurarea arhitecturală, dar și a componentei artistice. Stucomarmura, sculpturile cu foiță de aur, ușile, dar și picturile, toate sunt mici opere de artă. Unele dintre ele au fost chiar alterate de alte procese de restaurare din istorie, care nu au respectat mereu calitatea și tipul recomandat de materiale, astfel că acum, echipa de restaurare are de muncit cu mult sârg. Mare parte a operelor de artă sunt refăcute în cadrul unei hale din Freidorf. Altfle, deocamdată, vorbim doar de 55% din biserică refăcută. La fațada exterioară nici măcar nu s-au început lucrările. Specialiștii spun că se va opta pentru o nuanță de alb, în locul galbenului cu care timișorenii erau familiarizați.

 

Biserica are sub ea și o criptă încărcată de istorie. De altfel, lăcașul de cult romano-catolic a fost ridicat la scurt timp după ce trupele imperiala au eliberat Timișoara de sub dominația otomană. Bierica a fost adăpost pentru oameni în vremea războailor și o speranță în vremea epidemiei de ciumă. În toamnă, chiar dacă lucrările nu vor fi gata, clericii speră să poartă relua slujbele. ”Discutăm despre cea mai importantă clădire barocă a orașului nostru de pe Bega. Lucrările au avansat. Lucrările nu se vor finaliza până la data de 1 iulie anul acesta. Ele se vor finaliza, sperăm, cu ajutorul bunului Dumnezeu, până la începutul acestui an”, spune părintele Nicolae Lauș.

Iată ce lucrări s-au realizat până acum: restaurarea tuturor componentelor artistice ale Catedralei Romano – Catolice din Timișoara, și anume: pictura murală, stucomarmura, stucatura, lemnul, vitraliile și pictură pe pânză; înlocuirea instalațiilor termice, a celor electrice, și a celor sanitare; restaurarea elementelor din piatră și metal; intervenții asupra șarpantei și învelitoarei; intervenții la criptă; zugrăvirea fațadelor; refacerea împrejmuirii și amenajare spațiilor verzi;asigurarea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 21.766.075,74 lei, iar valoarea contribuției publice este de 21.315.376,81 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ