DISTRIBUIȚI

Moment important pentru viitorul promovării turismului din Banat. Astăzi, Muzeul Național al Banatuluia predat amplasamentul pentru Punctul muzeal care se va ridica la Parța, pe locația sanctuarului neolitic.

La Parța se află unicul sanctuar neolitic din România complet restaurant, fiind, de altfel, printre puținele din Europa. Cu o vechime de 6000 de ani, locația are o cameră a altarului și altaîn care se aduceau ofrandele unei zeități feminine. Cel mai probabil, oamenii aveau un cultal fertilității, deoarece lîângă zeiță existăși statuia unui taur. În zilele echinocțiului detoamnă și de primpăvară deopotrivă, soarele pătrundea printr-un orificiu și lumina întreg altarul. Sanctuarul va fi bine pus în valoare pentru turiști și timișeni dornici să-l viziteze deopotrivă, cu un punct muzeal. Astăzi s-a predat amplasamentul.

Construcția va avea un etaj și va adăposti o replică a sanctuarului împreună cu obiecte și elemente caraceristice așezării din care făcea parte. Punctul va fi ridicat nu chiar la sanctuar, ci în centrulcomunei Parța, unde e mai accesibil, dar și alături de alte obiective ale comunității, inclusiv biserica. Clădirea va avea elemente decorative specifice locale, dar și care ăi vor da ounicitate aparte. Vor exista și spații administrative, întrucât punctul muzeal va aveașio activitate pentru atragerea de proeicte de cercetare. La etaj va fi spațiul expozițional, cu o sală principală și alte două săli, de tip vagon.

Totul va trebui să fie gata în 9 luni. ”Este un moment foarte important pentru Muzeul Național al Banatului, dar și pentru întreg județul. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un obiectiv unic din toate punctele de vedere. Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vom valorifica unicitatea acestui sanctuar neolitic de la Parța”, spune directorul Claudiu Ilaș, prezent la predarea amplasamentului.

Clădirea va fi amplasată pe o suprafață de 500 m2, suprafață parter = 255.23 m2, suprafață = 255.23 m2, suprafață construită =255,23m2, suprafața terasei = 31,45 m2, respectiv, suprafața desfășurată totală = 541.91 m2. Valorea totală a proiectului este de 405932,73 de euro. Construcția o vor realiza ceidela Constructim.

LĂSAȚI UN MESAJ