Expoziția retrospectivă dedicată lui Victor Brauner se deschide de mâine oficial la Muzeul Național de Artă. Este a doua mare expoziție pregătită de instituția de la Palatul Baroc, după cea de același gen dedicată lui Paul Neagu, vernisată în luna decembrie.

Născut în Moldova, artistul român cu origini evreiești Victor Brauner a ”înflorit” în Franța. De altfel, expoziția este rezultatul unui parteneriat între Fundația Art Encouters, a lui Ovidiu Șandor și Muzeul Național de Artă Modernă din Paris/Centre Pompidou. ”Este prima expoziție retrospectivă în țara sa de origine, acoperind întreaga sa creație”, a punctat curatoarea Camiile Morando, la cofnerința de presă internațională dedicată deschiderii expoziției.

La muzeu se pot admira, la etajul al doilea al Palatului Baroc, mai multe tablouri, dar și câteva sculpturi, și se pot afla aspecte interesante din viata artistului. Un exponent al curentului suprarealist, Brauner rămâne un nume notbil pentru arta românească, deși a trăit o bună parte în Hexagon. ”Nu putem neglija rolul important deținut de Brauner în istoria suprarealismului românesc. Victor Brauner a avut un rol important în promovarea culturii românești”, a punctat Filip Petcu, directorul muzeului.

Omul de afaceri Ovidiu Șandor , implicat în domeniul artistic foarte profund, spune că vrea ca aceste mari expoziții să fie doar un ”aperitiv” care să trezească pofta timișorenilor pentru altele și mai grandioase. ”Acesta este primul moment dintr-o călătorie minunatp. Faptul că suntem toți aici e rezultatul muncii mai multor oameni. Dupăc e va vedea această expoziție, sper ca publicul din Timișoara să mai ceară altele de asemenea calitate, cred că aceasta este moștenirea capitalei culturale”, punctat Șandor.

Președintele CJT Alin Nica a fost singurul care a vorbit la conferința internațională în română și a ”comis” un dezacord. ”Prin ce se va deosebi Timișoara de celelalte mari orașe românești în domeniul cultura? Nișa pe care am ales-o este (n.r sunt) artele vizuale). Dacă Clujul este cunoscut ca un oraș al cinematografiei, Iașul promovează industriile creative, Sibiul e remarcat ca un oraș al teatrelor, Timișoara ne dorim să fie locul artelor vizuale în acest peisaj cultural românesc”, spus Nica.

Născut la Piatra Neamț în 1903, Victor Brauner a devenit o figură emblematică a avangardei bucureștene și a cocheta și cu dadaismul. În 1933 s-a alăturat mișcării suprarealiste a lui Andre Breton, iar în 1938, în contextul delicat din Europa, s-a stabilit definitiv la Paris. În același an, și-a pierdut un ochi și a fost considerat un pictor capabil de premoniții.

Expoziția va putea fi vizitaă de mâine, 17 februarie, până la 28 mai.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ