Din toamnă, studenții ce vor să devină chimiști de la Universitatea Politehnica din Timișoara vor beneficia de o clădire nouă, modernă și la cele mai actuale standarde din puct de vedere al învățământului superior de profil. Clădirea nouă a Facultății de chimei Industrială și Ingineria Mediului a fost inaugurată astăzi.

Facultatea există de decenii bune. Mai întâi, în anii 1940, a activat în clădirea de pe Carol Telbisz, udne se mai funcționează parțial și acum. Facultatea a mai primit o clădire de pe actuala strada Lucian Blaga și a mai primit o hală la fabrica Azur, iar apoi alta, la UTT, care după Revoluție au fost pierdute de unviersitate. Din 1982, a existat un proiect de a face trei clădiri pentru Facultatea de Chimie, dar s-a ridicat doar una singură. Acum, duăă decenii, s-a ridicat și o ”soră” și, pentru prima dată, studenții și profesorii vor fi toți împreună, căci cele două edificii au culoar de legătură. Clădirea s-a ridicat extrem de rapid. ”Fiind pe fonduri europene, trebuie să te miști destul de repede și asta înseamnă altă dinamică și pentru constructor și pentru noi. Această clădirea e cea mai rapid construită după 1989”, a declarat rectorul Florin Drăgan.

Pe Telbisz de vor muta, în viitor, cei de la Arhitectură. ”Studenții și cadrele didactice erau împărțite în mai multe corpuri de clădire. Erau și pe Telbisz în zona centrală. Care e o clădire pe care o vom regândi altfel și o vom destina altei facultăți. Acolo se recâștigă un spațiu. Facultatea fiind cea de Arhitectură, care e înghesuită acolo la Construcții, un alt tip de clădire. Din acest punct de vedere, era clar că era o necesitate. Pe de altă parte, lucrurile pot fi privite și un pic diferit. La ora actuală, în toate profesiile, ai o bază de tehnologie. Ca să vii cu tehnologie, nu poți să faci asta în niște laboratoare veci în care cad pereții sau cade gresia. Trebuie să ai securitate în muncă, în Chimie în special. toate aceste lucruri sunt prevăzute în noua clădire și fac un spațiu mai atractiv și pentru studenți, pentru a veni în această profesie importantă în România”, a mai precizat Drăgan.

Faculatea ce pregătește chimiști nu e neapărat cea mai căutată, deși la nivel mondial lucrurile stau altfel. ”La ora actuală, aici a scăzut puțin interesul, dar în SUA sau în alte țări, interesul e foarte mare pe ceea ce înseamnă Chimia, și nu doar Chimia, ci și tehnologia, calculatoarele”, a mai zis Drăgan. Universitatea speră să pluseze cu cea mai modernă clădire. ” Este chiar cea mai modernă, pentru că tot ce este aici a fost conceput pentru vremea de acum. Pentru ce se cere acum din partea Ingineriie Chimice, din partea Industriei Alimentare și din partea Protecției Mediului. Sunt domenii de foc la ora actuală, cum era Ingineria Chimică, Biotehnologiile, Protecția Mediului. Asta trebuie să facem aici”, spune decanul Mihai Aurel Medeleanu.

Facultateta va fi redenumită în Facultatea de Industrie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului. ”O gândeam mai demult, cu colegii demult voiam să facem această schimbare, pentru că am sesizat că există un blocaj din partea elevilor la cuvântul industrial. Industrie înseamnă fabrică, deși dacă s-ar duce acum într-o întrepridnere chimică ar constata că este aproape ca un laborator. Dar până la urmă asta facem Inginerie Chimică, ceva mai larg decât Chimia industrială. Partea de Chimie Alimentară e inclusă în partea de Biotehnologii, iar partea de Protecție a Mediului este reprezentată de colective foarte bune”, a mai explicat decanul.

Numărul de studenți oscilează an de an la unele specializări. ”La Inginerie Chimică a fost relativ constată. A scăzut în perioada pandemiei și acum se păstrează constantă. Celelalte sunt oscilante pentru că există tentația asta de a merge unde sună bine. Când vede Ingienria Produselor Alimentare sau Ingineria Mediului e descurajant poate pentru unii. De asta am făcut și programe pe care le-am adaptat sistemului actual”, a explicat Medeleanu.

Tinerii spun că un motiv este că industria farmaceutică plătește bine chimiștii, dar nu e prezentă în partea de vest a țării, iar cea alimenatră oferă salarii mai mici. ”Poate contează. Dar asta, nu mai depinde de noi. Partea de Alimentară este ceva, iar parte de medicamente are alte elemente. Până la urmă, și companiile vor trebuie să se adapetze, altfel le pleacă oamenii”, a mai adăugat decanul Medeleanu.

La evenimentul de inaugurare, conducerea universității a plantat, simbolic, un platan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ