Ceremonialul de Unirea Principatelor din acest an a avut loc la Timișoara în Piața Unirii, alături de evenimentul de succes, expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși. S-au marcat toate momentele specifice, cu discursuri, depunere de coroane, dar și celebra Horă a Unirii.
Autoritățile au ales platoul din fața Palatului Baroc pentru ceremonie, întrucât la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș se lucrează la reabilitarea clădirii, iar depunerea coroanelor nu s-ar fi putut realiza la statuia domnitorului Alexandru-Ioan Cuza.
Ceremonia a avut loc pe o vreme cețoasă, într-o dimineață în care cerul senin a refuzat să se arate. Chiar și așa, au venit zeci de timișoreni să vadă festivitatea, poate coroborat cu o plimbare în Piața Unirii, și o cafea sau o masă în oraș la diferitele localuri din zona centrală.
Ceremonialul a fost deschis de prezentarea onorului de către prefectul Mihai Ritivoiu, alături de generalul Nicu Florescu, iar ulterior intormii imnului de stat, un sobor de preoți militari au oficiat slujba specifică. Prefectul a citit ulterior mesajul premierului Marcel Ciolacu, unul în care șeful Guvernului s-a lăudat pentru o creștere economică pe care încă nu o simțim.
Dominic Fritz a lipsit de la ceremonialul Micii Unirii, unde a fost prezentă însă userista Paula Romocean, consilier local. Viceprimarul Cosmin Tabără a reprezentat municipalitatea. Cu o geacă de iarnă pe sub palton, deci fără cravată, el a punctat importanț evenimentelor din 1859 pentru România.
Ulterior, a luat cuvântul președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. El a punctat și aspecte despre anul capitalei culturale europene, deoarece a fost primul său discurs public după Revelion. Ulterior, autoritățile s-au mutat din piață.
Coroanele au fost depuse la placuță de pe clădirea fostului han La Trompetistul, unde în 1866, Cuza a petrecut ultimele sale zile de pe teritoriul actual al României, înainte de exil. Locația e cea în care a funcționat mulți ani si celebra Cuza Caffe, închisă deja de ceva vreme.
Coroanele au fost depuse de șeful Camerei Deputaților, Alfred Simonis, prefectul Ritivoiu, președintele CJT Nica, viceprimarul Tabără, general de brigadă Florescu, dar și cetățenii și reprezentanți ai unor partide, precum AUR. Coroanele s-au depus în jurul plachetei comemorative.
Apoi, autoritățile au revenit în Piața Unirii, la scenă. Aici, reprezentanții armatei, poliției, jandarmeriei și pompierilor au defilat în acordurile fanfarei militare. Totul s-a terminat cu Hora Unirii, încinsă în fața Palatului Baroc deopotrivă de politiceni, dar și oameni obișnuiți.
Toate aceste lucruri, în fundal, cu o coadă de timișoreni dornici să vadă în ziua liberă expoziția cu operele lui Constantin Brâncuși, care va mai sta în oraș până duminică.